БългарияНа ФокусПоследни новини

Асен Василев обяснява за милиардите в бюджета: Пенсии, отбрана и 100 млн. лева за украински бежанци

Отбраната, пенсиите и социални харчове са довели до 11,5 млрд. лева похарчени в края на декември 2023 година. Това заяви финансовият министър Асен Василев в отговор на въпрос на депутата от ИТН Павела Митова в парламента.

Асен Василев се отчете и за украинските бежанци, като сподели, че харчовете за бюджета са около 100 млн. лева за украинците досега.

“Отделно имаме увеличение на средствата на НЗОК и ДОО, тъй като има значителни разходи за пенсии и за здравеопазване. Само пенсиите са 1,698 млрд. от тези 11,5 млрд. лева, а общо със здравното осигуряване са 2,9 млрд. лева”, обясни Василев.

Финансовият министър обясни, че от военното министерство са направили повече харчове заради машините “Страйкър” по линия на инвестиционен разход, който е одобрен от Народното събрание. А МРРБ е разплащало за строителство на магистралите.

Около 40 процента от тези средства – 11,5 млрд. лева са разходи по държавния бюджет, а 28,4 процента са по бюджетите на социално-осигурителните фондове – пенсии, здравеопазване и т. н. 18,5 процента са по сметките на ЕС, а по бюджетите на общините са преведени 15,3 процента.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Прокурори протестират против домашния арест на Габриела, обвинено за убийството на Пейо Пеев

Подобни статии

Back to top button