На ФокусПоследни новиниСвят

Австрийският вътрешен министър: Към момента би било погрешно България и Румъния да влязат в сухопътния Шенген

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер се обяви срещу влизането на България и Румъния в „сухопътния“ Шенген.

„На този етап би било погрешно. Контролът по сухопътните граници все още е необходим. Не става дума само за Румъния и България. Цялата миграционна система е в безпорядък. Не съм аз този, който дава оценки на Румъния и България. Ангажирам се с функционираща система на европейско ниво. И това ще бъде така само ако външната граница е защитена. Това също е съществена част от новия пакт за убежището и миграцията, който ЕС прие и който сега трябва да осъществим. Само тогава отново може да има пълна свобода на пътуване в ЕС“, каза Карнер в интервю за в. „Ди Пресе“.

Карнер каза още, че иска да запази правото си на вето срещу присъединяването на България и Румъния към Шенген, но не налага конкретни условия на двете страни. На въпроса дали има допълнителни условия, които двете страни трябва изрично да изпълнят, той не даде конкретен отговор, но каза, че нещата трябва да стават на етапи: „Сега направихме крачка напред с Румъния и България с приемането им в Шенската зона по въздух и вода. И трябва да продължим стъпка по стъпка“.

Карнер добави, че „не е работа на Австрия да прави календар за присъединяването на Румъния и България със сухопътни граници: „Задължение на комисията е да гарантира, че цялата система работи. И Австрия има огромен принос, за да работят нещата. Преди известно време би било немислимо държавни и правителствени ръководители единодушно да решат финансирането на съвместно защитата на външните граници. Пактът за убежището и миграцията също би бил немислим преди година“, каза той.

Относно враждебната реакция, която Австрия предизвиква чрез отношението си към икономически важни партньори като Румъния и България, Карнер коментира: „Работата на вътрешния министър не е да създава приятели, а да гарантира сигурността. А истината е, че миналата година имахме най-много молби за убежище на глава от населението в цяла Европа. Затова казах, че нещата не могат да продължават така“.

Съветът на ЕС обяви в края на декември, че Румъния и България ще влязат в Шенген с въздушна и морска граница на 31 март 2024 г. 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Остин е ръководил ударите срещу хутите от болничното легло

Подобни статии

Back to top button