BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Азербайджан започна нова офанзива в Армения

Азербайджан обяви нова офанзива в арменския регион Нагорно-Карабах. Според военното министерство на Азербайджан, ще се проведе нова офанзива, която цели да проведе „операции против тероризма в местността“, както и да „попречи на сериозни провокации“ в територията.

Те също така добавиха, че ще „евакуират“ местното арменско население.

Като част от мерките, те ще „обезвредят“ чрез прецизни въоражени удари военното оборудване на арменските военни части, които са позиционирани около региона.

От страна на Армения заявиха, че това е драматична ескалация и заплашва да хвърли целия регион във война. Те предупреждават от известно време, че преговорите между двете страни не са постигнали нищо и Азербайджан ще се постарае да приключи конфликта чрез военна намеса. 

Хикмет Хаджиев, съветникът на азерският президент по външни въпроси открито заяви, че целта е неутрализиране на арменската военна инфраструктура, но добави, че местното население е предупредено за акцията и може да евакуира преди да се стигне до операцията. За целта са осигурени хуманитарни коридори, които могат да се ползват от цивилните.

Международните организации все още се притесняват, че се стига до условия за „етническо прочистване“ на арменците в региона. Сергей Газарян, който се води външен министър на региона, но не е признат от азерската власт, сподели, че войниците са навлезнали в региона да осъществят „политиката си за геноцид“ и се приготвят за физическото унищожаване на цивилното население.

Войната започна през 2020 година и за кратко бе спряна от мирни преговори, над които председателстваше Русия. Впоследствие Европейският съюз и САЩ се намесиха и също призоваха да не се ескалира напрежението. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Азербайджан да продължи с опитите за диалог. Въпреки това, от азерската страна продължиха да трупат войски на границата и да се приготвят за новата операция.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Ердоган: Турция е доволна от развиващото се сътрудничество със САЩ

Подобни статии

Back to top button