БългарияНа ФокусПоследни новини

България спешно дава още ракети на Украйна, ще молим НАТО да ни пази с ПВО

Законопроект, внесен от Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков предлага да бъдат изпратени още ракети с отпаднала необходимост на Украйна. Те ще бъдат дарени, а самите ракети са  с отпаднала необходимост или наднормативни преносими зенитно-ракетни комплекси и зенитни ракети от различен тип. Министърът на отбраната ще определи излишните количества в хода на провеждания Стратегически преглед на отбранителната политика. Очаква се конкретният списък да бъде готов през януари или февруари. Списък с неизправната техника има и сега в Дирекция „Логистика“ на Министерството на отбраната, но трябва да се отсее каква част от нея може да бъде дадена.

Ако документът бъде приет, Министерският съвет ще бъде задължен да преговарят с правителствата на страни от НАТО за разполагане на ПВО и брегови противокорабни ракетни комплекси за „усилване на отбранителните способности на България“, както и да поиска възстановяване на средствата за транспорта по Европейския инструмент за мир и фондове от държави-членки на НАТО.

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предлагат още у нас да се обучават до четири украински пехотни или механизирани роти годишно с общо 160 военни. Те ще идват като военнослужещи без лично оръжие и бойна техника.

Остри нападки дойдоха от „Възраждане“ и БСП. Николай Дренчев от „Възраждане“ заплаши колегите си с военен съд, а Борислав Гуцанов попита Запрянов дали не го е срам, че в „есента на живота си“ подкрепя подобни действия. Той настоя за оттегляне на предложението и предупреди Запрянов, че за всеки идвал Видовден.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Започват проект по реставрация на МОЧА в София, за да може да го преместят трайно

Подобни статии

Back to top button