БългарияНа ФокусПоследни новини

Започват проект по реставрация на МОЧА в София, за да може да го преместят трайно

Започна проект за реставрация на Паметника на съветската армия, който цели да обезопаси бронзовите фигури, за да може паметника трайно да бъде преместен. Това съобщи кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков. Трайков е подписал днес внесения от областната управителка на София Вяра Тодева план за демонтаж на фигурите, написа той в своята страница във Фейсбук.

„Паметникът не е поддържан през последните 70 години, в резултат на което са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува реална опасност от отделяне на елементи от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка корозия на укрепващата метална конструкция и „бронзова болест“ (меден хлорид). При това състояние на паметника са възможни сериозни инциденти с граждани. За предотвратяването им е необходимо поставянето на допълнителна ограда, което ще се случи днес, 7 декември.“ Това се съобщава от Областния управител на София Вяра тодева.

Предстои обявяване на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет. Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности, обясняват от Областната администрация на София.

В ход е и процедура за архитектурен конкурс за цялостно градоустройствено решение на Княжеската градина. То е по искане на главния архитект на София Здравко Здравков. В заданието ще има задължително условие – паметникът да отсъства в проектите. Това е изискване на общинските съветници от „Демократична България“, които внесоха доклад за преместването му на 26 март 2020 г.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Тошко Йорданов: Истината е, че битката е кой да краде през „Лукойл”

Подобни статии

Back to top button