БългарияПоследни новини

Българо-македонската комисия пред провал, стане ли въпрос за Гоце Делчев

Пред провал ли е междуведомствената комисия по историческите въпроси? Според някои анализатори препъни-камъкът може да се окаже Гоце Делчев.

След като председателят на съвместната българо-македонска комисия по историческите въпроси от българска страна Ангел Димитров заяви, че ще поиска извънредна среща до края на август, македонският му колега Драган Георгиев каза, че не приема такъв вариант.

„Не приемаме извънредна работна среща. Редовната работна среща ще се състои на 12 и 13 септември“, каза Георгиев за телевизия 24.

Той заяви още, че ако се повдигне въпросът за идентичността на Гоце Делчев, тогава най-вероятно преговорите ще пропаднат.

„Искането да се реши въпросът за Гоце Делчев веднага с цел да се задоволи някаква, в този случай политическа потребност, може да повлияе негативно на работата на комисията“, смята историкът Георгиев, цитиран от БТА.

Въпросът за по-активни действия от страна на комисията беше повдигнат при посещението на пбългарския премиер Бойко Борисов в Скопие на 1 август. На срещата си с президента на Северна Македония Стево Пендаровски той посочи, че странмата ни е подготвена да окаже силна подкрепа за започване на преговори за присъединяване към Европейския съюз през октомври 2019 г.

„В същото време очакваме дотогава да има видим напредък и резултати от работата на мултидисциплинарната експертна комисия по въпросите от общата ни история“, добави Борисов.

Българският премиер и президентът на Северна Македония се обединиха около разбирането, че политиците не трябва да се месят в работата на комисията.

В Скопие Борисов разговаря и с премиера Зоран Заев. Двамата отбелязаха втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и поднесоха цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас“ в Скопие.

След това Зоран Заев написа във Фейсбук профила си:

„Проведох среща с премиера. Постигнатите резултати за последната една година по въпросите от общата ни история надхвърлят многократно постигнатото за повече от 20 години. Те не са достатъчни, но са основание за сериозна и активна работа занапред. Необходима е нова динамика в работата на мултидисциплинарната експертна комисия, която да доведе до бързи и категорични резултати“.

Турист се изкъпа в едно от Седемте рилски езера

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button