БългарияПоследни новини

Борисов се извини на Заев и заръча на комисията да изглади историческите въпроси

Премиерът Бойко Борисов е в Скопие по повод втората годишнина от подписването на Договора за добросъседство и приятелство между България и Северна Македония. Министър-председателят използва срещата си с колегата си Зоран Заев, за да му се извини, че го е нарекъл „северномакедонски премиер“ – нещо, за което македонският министър-председател направи забележка на колегата си.

Неотдавна Заев заяви, че ще реагира на българския премиер, който на среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Сараево, където каза за Стево Пендаровски:

„Северномакедонският президент е първият северномакедонски политик, който каза нещата по правилен начин. Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата и автономията на Македония.“

„Ще реагираме и ще изпратим нота, за да може да се поправят грешките. Понякога дори и у нас се правят грешки. Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония“, каза тогава Заев.

Иначе двамата министър-председатели отчетоха постигнатото за двете години от подписването на Договора.

 

„Две години, откакто подписахме договора за добросъседство. Мисля, че през тези 2 години се направиха неща, които от години не могат да станат. Със съвместното усилие на двете правителства се даде огромна перспектива на вашата държава да върви по пътя към ЕС и НАТО. С мене е проф. Ангел Димитров, председател на нашата комисия, поканил съм и Ангел Джамбазки (зам.-председател на ВМРО и евродепутат – б.р.), Каракачанов е в болнични, за това не дойде (лидер на ВМРО и военен министър – б.р.)“, заяви Борисов.

Борисов бе посрещнат топло и с почести в столицата на Северна Македония. По време на съвместното изявление със Заев той подчерта, че трябва да се изгладят историческите въпроси:

„За да обединим максимално усилията, ежедневно трябва да се работи. Малко време имаме, за да приключим с тези конфликти, така да ги наречем. За всички, които спорим, герои, които са си дали енергията, жертвали са се, за да работим ние заедно. И точно по тази тема да спорим, просто не е честно спрямо тяхната идеология, цел, мечта, ако искате. Те са мечтали за автономия, права за хората. И всичко това виждате го има и го развиваме“, каза още българският министър-председателят.

Борисов за пореден път засвидетелства подкрепата на България за евроатлантическата интеграция на Северна Македония.
От своя страна Зоран Заев написа във Фейсбук:

„Добре дошъл на моя приятел и колега Бойко Борисов в правителството на Република Северна Македония. За мен е чест, че днес, на втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с приятелска Република България, тук в Скопие разговаряме за общите постижения досега, за проектите, които ни свързват, и за идеите за общо европейско бъдеще“.

Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество беше подписан по време на посещението на премиера Борисов в Скопие на 1-2 август 2017 г. Документът влезе в сила на 14 февруари 2018 г., когато на церемония в Гранитната зала на Министерския съвет в София министрите на външните работи на двете страни размениха ратификационните инструменти.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button