БългарияПоследни новини

Българска следа в световната шпионска афера “Пегас”

Създателите на шпионския софтуер “Пегас” NSO са имали клон у нас и е много вероятно поне част от работата по програмата да е свършена от български програмисти, съобщи bTV. Според доклад на кредитната компания “Мудис”, цитиран от вестник “Хаарец”, компанията има офиси в Израел, Кипър и България с общо 750 служители.

 

Името на компанията гръмна в световните медии след разкритията, че нейна програма за подслушване незаконно е била използвана в много държави за следене на политици, журналисти и бизнесмени.

 

Съществуването на български офис на компанията се потвърждава косвено и отNSO, които в изявление, цитирано от “Гардиън”, съобщават, че са изнасялипрограмата си съгласно експортните правила на България, Израел и Кипър.”NSO Group взима насериозно етичните съображения, регулирана е от режимите поекспортен контрол на Израел, Кипър и България и продава само на проверениклиенти на правителството”, се казва в изявление на компанията.

 

Проверка на bTV Новините в профилите на компанията в социалните мрежи установи, че наш сънародник заема поста директор за глобалната ИТ организация и стратегия на компанията от септември 2018 г. насам.

 

В социалната мрежа “Линкдин” в профила на компанията се вижда, че в България фирмата има седем служители.

 

Скандалът с NSO избухна, когато международно медийно разследване разкри как тайни служби по света шпионират журналисти, политици и граждански активисти. За целта е използвана специалната софтуерна програма на компанията – “Пегас”, която би трябвало да се използва за проследяване на терористи и криминални групи.

 

Разкритията са на международен екип журналисти, сред които са американският “Вашингтон пост”, британският “Гардиън” и германските “Зюддойче Цайтунг” и Ве де ре, както и неправителствени организации.

 

Установен е списък от над 50 000 телефонни номера, шпионирани през последните пет години. Сред тях са телефоните на активисти, юристи, дипломати, политици и дори 13 политически лидери, както и повече от 180 журналисти.

 

В списъка са номерата на репортери и редактори от големи издания като “Файненшъл таймс”, френското издание “Монд”, Си Ен Ен, “Агенция Франспрес”, както и на журналисти от Унгария, Мексико и Азербайджан.

 

„Ислямска държава“окървави пазар в Багдад след ареста на емир (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button