„Ислямска държава“окървави пазар в Багдад след ареста на емир (ВИДЕО)

„Ислямска държава“окървави пазар в Багдад след ареста на емир (ВИДЕО)

Джихадистката организация „Ислямска държава“ пое отговорност за вчерашния кървав атентат на пазар в Багдад, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

В съобщение, публикувано в мобилното приложение „Телеграм“ няколко часа след нападението, ИДИЛ твърди, че един от нейните камикадзета, Абу Хамза ал Ираки, взривил сред множеството пояса си с експлозиви.

 

Жертви на един от най-големите в последно време терористични актове в Багдад станаха 30 души, а около 60 са ранени. Експлозията стана на оживен пазар в населения главно с шиити източен район Мадинат-Садр, където стотици хора пазарували за днешния най-голям мюсюлмански празник Айд ал Адха (Курбан байрам).

 

Сред жертвите има жени и деца.

 

Взривът доведе и до значителни разрушения. Изгорели са няколко търговски обекта.

 

Иракският министър-председател Мустафа ал Кадими издаде заповед за арест на началника на федералния полицейски полк, който отговаря за района на пазара, се посочва в иракско военно съобщение.

 

Това е вторият атентат в иракската столица от началото на годината, за който „Ислямска държава“ поема отговорност, отбелязва агенцията. През януари 32 души загинаха при двоен самоубийствен атентат.

 

Отмъщение ли е атентатът

 

Същия ден, на 19 юли, бе съобщено, че в Ирак е заловен един от най-влиятелните командири в „Ислямска държава“, който е планирал нападения в Багдад.

 

 

Джихадистът, наричан „наместник в Багдад“, е бил задържан по време на операция на Службата за национална сигурност на Ирак, като преди това движението му е било проследявано из три провинции.

 

Задържаният е признал за извършването на голям броя терористични атаки срещу цивилни лица и бойци от службите за сигурност, както и за намеренията си да планира такива и в столицата. Освен като наместник в Багдад той е заемал и други висши постове сред бунтовниците, включително е бил „емир“ в някои райони на Ирак и Сирия, съобщи иракската телевизия „Ас Сумария“, като се позова на правоохранителните органи.

 

Силите на „Ислямска държава“ завзеха през лятото на 2014 г. около една трета от територията на Ирак и обявиха Мосул за столица на своя т.нар. халифат. През декември 2017 г. групировката бе като цяло победена с усилията на международна коалиция и иракските сили. След това сигурността в страната се подобри, но останките от групировката продължиха да извършват отделни нападения, припомни ТАСС.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК