БългарияМненияНа ФокусПоследни новини

Балонът на Кирил и Асен се спихна

След доклада на финансовото министерство, в който се посочва, че България е изправена пред свръхдефицит и има риск да прибегне до заем от Международния валутен фонд заради политиките на Кирил Петков и Асен Василев, множество реакции заляха обществото и социалните мрежи. 
Събрахме някои от тях:

От Фейсбук профила на Владимир Сираков

„От изтеклия в общественото пространство доклад на Министерството на финансите става ясно, че управлението на публичните финанси е поставено под огромно напрежение. Ако държавният бюджет запази вече приетите политики и тези, които вече са заложени за 2023 г. то бюджетният дефицит ще експлодира до близо 7% от БВП. Всъщност това не е изненада в контекста на големия ръст на разходите, прехвърлянето на голяма част от капиталовата програма от 2022 към 2023, повсеместния политически популизъм и т.н. Неща, които коментираме доста още от средата на 2022 г.

В доклада се констатират много притеснителни сценарии. България ще срещне сериозни предизвикателства пред бъдещото финансиране на един голям дефицит (над 3% от БВП), като от МФ дори пишат „При този сценарий може да се наложи страната ни да ползва заем от МВФ, който също ще наложи рестриктивни фискални изисквания като условие за предоставянето на заема“. Самото споменаване на опцията за заем от МВФ показва големите проблеми пред фискалната стабилност.

На извънредния брифинг на МФ, министър Велкова потвърди, че ако държавният дефицит се изпусне от контрол това поражда риск за устойчивото функциониране на паричния съвет у нас. В текста също така е написано, че ако настоящите параметри на бюджета се запазят се поражда риск от „…поставяне на условия за промяна на фиксирания към настоящия момент курс на лева към еврото“. Подобно твърдение обаче трябва да се обоснове с доста солидни аргументи и доказателства, защото е изключително сериозна заплаха.

Въпреки, че на пръв поглед такива констатации са стряскащи, добре е, че са казват „на глас“. Това показва колко важна е фискалната дисциплина за функционирането на цялата икономика.“

От Фейсбук профила на Евгени Петров

„Е, спокоен съм, че онова, за което дудня от около 2 часа след доклада на МФ министър Велкова се потвърди от авторитетни икономисти като Любо Дацов и Красен Станчев, особено в частта „оттук насетне“. Нещо, което не се харесва нито на лявоцентистката ПП, нито на социалната БСП.

Този балон, на който долетяха Кирил и Асен се спихна, а въпреки социалните завоевания на БСП през тяхното управление столетницата губи електорат и позиции.

Най-после някой трябва да изтрезнее.“

Тома Биков

„Близо две години Асен Василев поръчваше музиката. Сега предстои да платим сметката. Всички! В България не се е обсъждал заем от МВФ от повече от 20 години. Това е най-ярката оценка за управлението на страната през последните 2 години.

Тя е резултат от разрушаването на консенсуса за провеждане на разумна финансова политика, който беше постигнат след фалита от 1996 – 1997 година. Асен Василев беше първият финансов министър от тогава до 2021 година, който обяви този консенсус за грешка. След това, с мълчаливото или по-шумното съгласие на своите партньори, започна да го руши систематично.

Тази политика е в основата на несигурността и непредвидимостта на българската икономика днес. Затова и резултатът е сходен с резултата от бизнес начинанията на предприемача Асен Василев. Той просто направи това, което е практикувал като предприемач. В случая обаче загубата е за всеки български гражданин.“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още мнения кликнете ТУК

Гроздан Караджов: Купонът свърши, дойде време да се плаща сметката

 

 

Подобни статии

Back to top button