На ФокусПоследни новиниСвят

Байдън: Тръмп е психически негоден да бъде президент

„Единият кандидат е твърде стар и психически негоден да бъде президент. Другият човек съм аз.“

Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън по време на годишната вечеря за медиите.

Байдън изостава в редица социологически проучвания и е изправен пред опасенията на избирателите относно възрастта му, които се опита да адресира, като подчерта неотдавнашните словесни пропуски на 77-годишния Тръмп.

В изказването си Байдън се нахвърли върху републиканците в Конгреса, които започнаха разследване за импийчмънт на бизнес сделките на сина му, като заяви, че те „по-скоро биха се провалили в импийчмънта, отколкото да успеят в нещо друго“, предадоха американските медии.

Той добави, че ирландският министър-председател Лео Варадкар, който седи на една маса с Байдън в навечерието на Деня на Свети Патрик, „погледна Конгреса и поиска още един Гинес“.

По време на срещата в Белия дом Варадкар и Байдън настояха републиканците в Конгреса да спрат да блокират военната помощ за Украйна за борба с руската инвазия.

След това обаче Байдън се върна към Тръмп, заявявайки, че предизборната кампания на демократите ще покаже как са възстановили американската икономика след пандемията Ковид-19, „без да насърчават американците да си инжектират белина“.

Той имаше предвид случката, когато Тръмп, в качеството си на президент, попитал висш медицински съветник дали на жертвите на вируса може да се инжектира дезинфектант, за да се излекуват.

„Вижте, иска ми се това да са шеги, но не са“, добави Байдън.

„Демокрацията и свободата са буквално подложени на атака. Путин е на поход в Европа. Моят предшественик се прекланя пред него и казва: „Правете каквото си искате по дяволите“.

Отбелязвайки, че министър-председателят на Естония Кая Калас, която е силен критик на Русия, също е на неговата маса, той добави: „Ние няма да се огънем, те няма да се огънат и аз няма да се огъна.“

Байдън добави, че фалшивите твърдения на Тръмп, че е спечелил изборите през 2020 г., и нападението на Капитолия на 6 януари 2021 г. от подкрепящи Тръмп бунтовници показват, че във вените на нашата демокрация „тече отрова“.

Той също така подкрепи журналистите, които Тръмп неведнъж е нападал, като добави: „Вие не сте враг на народа. Вие сте стълб на всяко свободно общество.“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Макрон: Възможна е сухопътна операция в Украйна

Подобни статии

Back to top button