На ФокусПоследни новиниСвят

Макрон: Възможна е сухопътна операция в Украйна

Френският президент Еманюел Макрон заяви в интервю, че западните сухопътни операции в Украйна може да се окажат необходими „в някакъв момент“, дни след като се срещна с лидерите на Германия и Полша.

Миналия месец Макрон отказа да изключи възможността за разполагане на сухопътни войски в Украйна, което предизвика остър отговор от страна на Берлин и други европейски партньори.

Френският президент обаче не се отказа от позицията си, но подчерта, че западните съюзници няма да поемат инициативата.

„Може би в някакъв момент – аз не искам, няма да поема инициативата – ще трябва да проведем операции на място, каквито и да са те, за да противодействаме на руските сили“, заяви Макрон пред вестник „Ле Паризиен“ в интервю.

„Силата на Франция е в това, че можем да се справим“.

Разногласията относно възможността за сухопътни операции и доставката на ракети с далечен обсег на Киев заплашваха да подкопаят сътрудничеството между съюзниците.

Германският канцлер Олаф Шолц реагира гневно на по-ранния отказ на Макрон да изключи изпращането на войски в Украйна и на острите му коментари, в които призова съюзниците да не бъдат „страхливци“.

В петък Макрон се срещна с германските и полските си колеги в Берлин в знак на солидарност с Киев.

След срещата Макрон заяви, че трите държави от т.нар. ваймарски триъгълник са „обединени“ в целта си „никога да не позволят на Русия да победи и да подкрепят украинския народ докрай“. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

Подобни статии

Back to top button