БългарияНа Фокус

Бедствено положение на места и скандали заради чумата по свинете

Бедствено положение заради чумата по свинете обявиха и в областите Плевен и Разград.

Областният управител на Плевен Мирослав Петров обяви бедствено положение в област Плевен заради огнищата на африканска чума по свинете в честни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Бедственото положение влиза в сила от 24 юли и ще продължи до 31 юли 2019 година. При необходимост срокът може да бъде удължен. Ръководител на операциите ще бъде директорът на ОДБХ – Плевен д-р Иван Йорданов.

В заповедта си областният управител разпорежда органите на ОДБХ-Плевен да организират координацията, взаимодействието и изпълнението на дейностите, свързани с евтаназиране на животните в засегнатите зони. ОД на МВР да организира охраната на всички входно-изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на чумата и да подпомага ОДБХ с информация за наличие на свине в дворовете на стопани в населените места. Ще помагат и от Пожарната в Плевен.При нужда ще се използват хора и техника на Министерство на отбраната и военните формирования на територията на областта. 

Областният управител разпорежда кметовете на населените места да оказват пълно съдействие.

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен със своя заповед обяви бедствено положение поради реалната опасност от възникване на огнища на африканска чума по свинете в региона. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация, цитирани от БТА.

Бедственото положение в Разградска област влиза в сила от 24 юли и ще продължи до 30 юли включително.

ОЩЕ 40 ХИЛ. ПРАСЕТА ЩЕ БЪДА УНИЩОЖЕНИ В РУСЕНСКО

Мждувременно стана ясно, че вирусът на африканска чума е установен в още една индустриална свинеферма в село Бръшлен, Русенско. Най-големият свинекомплекс край Русе ще трябва да унищожи 40 000 прасета. От полицията поставиха ограждения, с които да ограничат достъпа до комплекса.    

Резултатите от пробите са излезли във вторник вечерта. Както в Николово, така в Бръшлен предстои умъртвяване на всички животни. Това обяви началникът отдел „Здравеопазване на животни” в БАБХ Александра Митева, и добави, че към днешна дата огнищата в страната са 19.

„Всички заразени свине ще бъдат умъртвени. Това е единствената мярка. Вирусът не е опасен за хората”, заяви Митева.

„Върви се стъпка по стъпка. Първо през кладниците, ще се стигне и и до месопреработвателни предприятия, в които това месо е разпространено. То ще бъде изтеглено за високо термична обработка“, поясни  Любомир Кулински от БАБХ.

Ако вирусът се разпространи в цялата Русенска област, ще бъде ликвидирана 1/3 от промишленото свиневъдство.

СКАНДАЛИ В ПАРЛАМЕНТА

Кризисната ситуация с чумата по свинете предизвика скандали в Народното събрание. 

БСП поиска оставки на върха заради чумата по свинете, която вече предизвика бедствено положение в някои региони на страната – в Русе, Плевен и Разград. Пред медиите в парламента отляво настояха да се разделят с постовете си шефът на БАБХ Дамян Илиев и земеделският министър Десислава Танева.

Според социалистите управляващите не са си изпълнили задълженията.

„Отговорните лица не свършиха своята работа две години назад. Не действаха адекватно в дните и часовете, в които кризата навлезе. Не обясняват ясно на гражданите и стопаните какво трябва да направят, затова считаме, че трябва да понесат политическа отговорност“, заяви русенският депутат от левицата Пенчо Милков.

Според него отношение по темата трябва да вземе и председателят на Централния епизоотичен съвет Томислав Дончев.

От ГЕРБ репликираха също през медиите в Народното събрание. Да не се политизира темата, призова Мария Белова. Тя подчерта, че институциите – земеделското министерство, МВР, МО са предприели всички необходими действия за ограничаването на заразата.

Белова призова стопаните, които отглеждат животни в задния си двор, да бъдат достатъчно отговорни да предприемат необходимите действия, които МХЗГ и БАБХ изискват. БАБХ проследява 35 дни назад готовата продукция от всички регистрирани свинеферми в страната и постоянно извършва лабораторни изследвания, каза още депутатката от ГЕРБ, като призова всички заинтересовани да се борят за спасяване на свиневъдството у нас.  

ЗАРАДИ ЧУМАТА: Работници във ферми остават без работа

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button