BulletinНа ФокусСвят

Блинкен на необявено посещение в Украйна – подробностите

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Киев на необявена визита. Целта му е да увери украинците, че САЩ продължават да ги подкрепят и да им предоставят оръжия, докато Русия опустошава североизточната част на Харковска област.

По време на четвъртото си посещение в Киев от началото на руската инвазия през февруари 2022 г. Блинкен пристигна с нощен влак от Полша и трябваше да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

Посещението се случва само няколко седмици след като Конгресът на САЩ най-накрая одобри пакет от финансова помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара след месеци на политически спорове, с което бяха осигурени така необходимите оръжия за пренаселените войски на страната.

Очаква се помощта да потече с ускорени темпове, тъй като Вашингтон се опитва да навакса загубените месеци, докато Конгресът се бореше да постигне съгласие за помощта.

„На първо място това пътуване има за цел да изпрати силен сигнал за увереност на украинците, които очевидно се намират в много труден момент, както с разрастването на битката на Източния фронт, така и с руснаците, които сега разширяват някои трансгранични атаки в Харков“, заяви пред репортери във влака високопоставен американски служител, който говори при условие за анонимност.

Министърът възнамерява по-специално да опише подробно как американската помощ „ще бъде изпълнена по начин, който да подпомогне укрепването на тяхната отбрана и да им позволи все повече да си връщат инициативата на бойното поле“.

Последното посещение на висш американски служител беше през март, когато съветникът по националната сигурност Джейк Съливан отиде в Украйна.

Русия „явно хвърля всичко, което има, на изток и разширяването на бойните действия до Харков е показателно за тази стратегия“, каза служителят.

„Но ние имаме голяма увереност, че украинците ще бъдат все по-ефективни в отблъскването на руснаците, тъй като помощта ни идва както от Съединените щати, така и от други съюзници и партньори.“

Освен разговорите със Зеленски се очаква Блинкен да се срещне с колегата си Дмитрий Кулеба, както и с членове на гражданското общество, а освен това да изнесе реч, посветена на „стратегическия успех на Украйна“.

За обсъждане е и двустранното споразумение в областта на отбраната, което САЩ се надяват да сключат преди срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

„Преговорите са в заключителния си етап, много сме близо“, заяви американският служител.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Европейската комисия призова Северна Македония да спазва договорите с България и Гърция

Подобни статии

Back to top button