BulletinПоследни новиниСвят

САЩ: В Газа не се извършва „геноцид“

Съединените щати не вярват, че в Газа се извършва геноцид, но Израел трябва да направи повече, за да защити палестинските цивилни. Това заяви съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан

Тъй като преговорите за прекратяване на огъня са в застой, съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан настоя, че отговорността за мира е на войнстващата групировка Хамас, предаде АФП.

„Смятаме, че Израел може и трябва да направи повече, за да осигури защитата и благополучието на невинните цивилни граждани. Не вярваме, че случващото се в Газа е геноцид“, заяви Съливан на брифинг.

САЩ „използват международно приетия термин за геноцид, който включва фокус върху намерението“, за да достигнат до тази оценка, добави Съливан.

Байдън искаше да види Хамас победен, но осъзнаваше, че палестинските цивилни граждани се намират в „ад“, каза Съливан.

Съливан заяви, че е дошъл на трибуната на Белия дом, за да „направи крачка назад“ и да изложи позицията на администрацията на Байдън по конфликта, на фона на критиките от двата края на политическия спектър на САЩ.

Байдън е подложен на критики от страна на републиканците за това, че е спрял някои доставки на оръжие, за да наложи искането си Израел да спре офанзивата в Рафах, а в университетите на САЩ се провеждат протести срещу подкрепата му за Израел.

Президентът на САЩ смята, че всяка операция в Рафах „трябва да бъде свързана със стратегическа крайна игра, която да отговори и на въпроса „какво следва?“. Съливан добави.

Това би избегнало Израел „да затъне в кампания за борба с бунтовниците, която никога не свършва и в крайна сметка изцежда силата и жизнеността на Израел“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Европейската комисия призова Северна Македония да спазва договорите с България и Гърция

Подобни статии

Back to top button