You are currently viewing Борисов благодари на ЕК за доклада за България
снимка: Официален профил във Фейсбук

Борисов благодари на ЕК за доклада за България

При пристигането си за срещата на върха на евролидерите в Брюксел премиерът Бойко Борисов коментира публикувания вчера доклад за върховенството на закона у нас. Той благодари на ЕК за него и се зарече всички препоръки да бъдат изпълнени. 

 

„Искам да благодаря на Европейската комисия за изключително обективния доклад, в който е отчела напредъка на България и добре е описала какво още трябва да изпълним, за да бъдем отличници в тази посока“, каза Българският премиер. 

 

Той не се присъедини към мненията, изразени от ГЕРБ и Министерството на правосъдието, че докладът е „положителен“. В него бяха залегнали сериозни критики за върховенството на закона, корупцията и безотчетността на главния прокурор. 

 

Ще стъпим твърдо на препоръките на Венецианската комисия, за да изпълним всичко, което сме поели като ангажимент за мониторинга на България, добави Борисов.

 

Той коментира и напрежението в Нагорни Карабах, отбелязвайки че тези конфликти засягат сериозно и нашата страна. 

 

Геостратегическото положение на България е такова, че сме изключително зависими от конфликтите около нас. Отношенията между Азербайджан и Армения са много важни за този регион, настояваме незабавно да се прекрати огънят. Поддържаме изключително приятелски отношения и с двете страни, много са ни важни в стокообмена. Надяваме се въпросът за Нагорни Карабах да се реши на масата за преговори, категорично сме против участието на трети страни в конфликта, добави Борисов по повод дневния ред от заседанието на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС.

 

Една от темите, които ще бъдат обсъдени, е ескалацията на напрежението между Армения и Азербайджан. 

 

Евролидерите ще говорят и за отравянето на Алексей Навални, ситуацията в Беларус и Средиземно море. Това също влезе в исказването на премиера:

 

Конфликтът на другата ни граница – между Гърция и Кипър, и Турция, също е изключително важен за ЕС и за България, на основата на диалога трябва да се приемат необходимите решения. На север от нас – Крим, Украйна, Беларус, незабавно трябва да се вземат политически решения, в Беларус да се направят нови избори и да се реши въпросът. От всички страни на България – на запад конфликта Косово-Сърбия, на юг – Кипър, Гърция, Турция, малко по-надолу – Армения и Азербайджан, на север – Беларус, Крим. Затова считам, че ЕС много правилно полага усилия за умиротворяване на нашия регион, посочи министър-председателят.

 

През втория ден на срещата европейските лидери ще се фокусират върху начините за задълбочаване и укрепване на единния пазар, за разработване на по-амбициозна промишлена политика и ускоряване на цифровата трансформация. Целта е да се повиши конкурентоспособността на промишлените сектори на ЕС в световен мащаб и да се увеличи тяхната автономност, да се ускори цифровият преход, както и да се постигне връщане към напълно функциониращ единен пазар възможно най-скоро.

 

През месец юли Европейският съвет постигна съгласие по безпрецедентен пакет за възстановяване, чрез който да се преодолеят последиците от COVID-19 върху икономиките и обществата на държавите членки на ЕС. Двата стълба на това възстановяване — екологичният преход и цифровата трансформация, в съчетание със силен единен пазар, ще насърчат нови форми на растеж и ще повишат устойчивостта на ЕС.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК