БългарияПоследни новини

Кметове организират протест заради избиването на свинете

Кметове се вдигнаха на бунт заради чумата по свинете, съобщава НОВА. Хората в Пазарджишко отказват да умъртвят домашните си прасета, както им беше заповядано.

Собствениците на домашни прасета в 31 пазарджишки села имат срок до утре доброволно да умъртвят животните си, дори и да нямат признаци на болестта. Те обаче категорично отказват.

Първата съпротива срещу мерките на държавата идва от село Юнаците. Хората там заявяват, че няма да умъртвяват животните и се заканват, че няма да допуснат и властите да ги евтаназират.

В петък стопаните от пазарджишките села излизат на протест.

„Недопустимо е здрави прасета да се колят. Да дойдат здравните власти, да вземат проби, ако са болни, да ги унищожаваме. Но здраво прасе как да го убиваш?”, питат жители на село Юнаците.

Кметовете в Пазарджишката община също подкрепят бунта на стопаните.

„Никой няма да допусне хората, които са тръгнали да избиват прасетата. Всички казват, че ще си платят глобите, но няма да се подчинят на заповедта”, заяви Стоян Кузев, кмет на село Юнаците.

В пловдивското село Белозем пък започна масовото умъртвяване на прасетата в личните стопанства. Нито едно от закланите домашни животни не е изследвано за африканска чума.

Месото от болни животни не е опасно за хората, но може да разпространи заразата.

„При ниска температура то си поддържа вируса около 180 дни”, обясни д-р Елена Бозова, ветеринарен лекар.

В Белозем, където има 150 домашни прасета, казват, че срокът за умъртвяването е кратък и няма да го спазят.

„Аз се надявам да дадат някакъв гратисен период. Поне събота и неделя да няма проверки, тъй като хората са на работа”, заяви Иван Тачев, кмет на село Белозем.

Стопаните, които не умъртвят животните си, ще бъдат глобени. Санкциите са от 150 до 1000 лева.

Припомняме, че огнищата на африканска чума в страната вече са 26, съобщи земеделският министър Десислава Танева вчера. Вече са евтаназирани хиляди свине от няколко индустриални ферми у нас което според експерти заплашва цяла една индстрия в страната от изчезване. 

Предприети са и извънредни мерки – военна полиция и ветеринари следят дейностите във всички кланици у нас. А дори на места, където няма доказани огнища на африканска чума, вече се вземат мерки – умъртвяване на прасета в домашни дворове и установяване на предпазни зони.

Заловиха хероин за 1 млн. лева на „Капитан Андреево“

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button