БългарияНа Фокус

Борисов заплаши с арести на лекари заради фалшиви болнични

Министър-председателят Бойко Борисов предупреди лекарите у нас да не издават фалшиви болнични, защото няма да му е приятно да ги арестува.

Изказването на премиера идва след обявена статистика, че за цялата 2018 г. болничните у нас са били около 2 млн., а само до средата на 2019 г. те са вече 3.5 млн. 

„И нещо, което много ме тревожи – болничните са над 3,5 млн. Това е страхотен бич за работодателите. Някой си пълни джобчетата с раздаване на болнични листове. Това са милион и половина повече заболели, което няма как да е истина“, заяви Борисов.  

В същото време „големи групи от хора взимат болнични и отиват да берат гъби, ягоди“, недоволства министър-председателят. Данните Борисов изнесе по време на представянето на резултатите за първото тримесечие на 2019 г. от борбата с контрабандата с цигари.

„Никак не ми е приятно да арестувам доктори и медицински лица, защото всички ги уважаваме, но призовавам да спрат тази практика, защото много сериозно сме се заели“, апелира премиерът, като напомни за акциите срещу измамите с ТЕЛК с коментара: „виждате какви безобразия се правят там“.

Премиерът напомни, че фалшивите болнични са бич за работодателите, защото именно те плащат първите три дни. Министър-председателят обаче забрави да спомене, че работодателските организации от години се борят за промяна на това задължение, тъй като всяка година се плащат все повече средства от техните джобове за болнични. Отказът да се направи изменението обачеидва именно от правителството в рамките на тристранния съвет. 

НОВ СПАД В КОНТРАБАНДАТА ДА ЦИГАРИ

Към момента незаконната търговия с тютюневи изделия е 3,8%, което е спад с 2 на сто спрямо същия период за миналата година, наблегна Борисов. Най-много нелегални цигари са регистрирани във Велико Търново – 9,3% и в Хасково – 7,5%. За граничната област премиерът коментира, че това се дължи на турските туристи в района на Свиленград, които идват да играят хазарт и хвърлят празните цигарени кутии в кошовете за боклук.

От началото на годината сме задържали 11 тона нелегален нарязан тютюн, а за 2018 г. заловеният канабис е 110 тона, отчете още  Борисов.

„Всяка сряда като се събираме с главния прокурор, с директори на дирекции, с НАП и „Митници“, първото, което докладват е колко незаконни цигари са задържали и колко тютюн. За миналата година сме задържали 110 тона канабис“, разкри министър-председателят и на няколко пъти благодари на Сотир Цацаров, на МВР, НАП, Митниците и финансовия министър Владислав Горанов за координираните им действия, които са свели контрабандата на нищожно ниски нива.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button