БългарияНа Фокус

Българските фирми купуват най-скъпия ток в Европа

Българските фирми купуват и ползват най-скъпия ток в Европа на борсата на електроенергия, създадена неотдавна. Става въпрос за сегмента „ден напред“ на свободния пазар, където електроенергията вече се продава за над 195 лв. за мегаватчас, оплакаха се от Асоциацията на организациите на българските работодатели, където членуват предприятията, даващи работа на 82% от работниците у нас. 

„Цената на електроенергията, договорена през борсов сегмент „Пазар ден напред“ за ден на доставка 3 юли 2019 г., е най-високата в Европа – базовата цена за мегаватчас достигна 195,40 лв., при цени на офпик и пик – съответно 144,08 лв. и 246,72 лв. Това ценово ниво надхвърля средноевропейското 2 пъти, а спрямо пазарите с най-развити икономики – Германия и Франция превишаването е 3 пъти”, пише в становището на АОБР.

А като се добавят доплащанията за преференциалните цени на т.н. „американски централи“ /каквито доплащания няма в нито една друга европейска страна/, се получава като краен резултат това, че българските предприятия получават най-скъпата електроенергия в цяла Европа.

Причината за силно завишените цени са въглищните централи, които поради изисквания на ЕС за екологичност са задължени да плащат т. нар. въглеродни емисии. Заради тези допълнителни разходи, които продължават да се увеличават, скача и цената на електроенергията на борсата. За това многократно предупреждаваха работодателските организации у нас.

Въпреки това управляващите твърдо отказват да затворят замърсяващите въглищни централи, да преквалифицират работниците (при това БЕЗПЛАТНО с помощта на специално създадени за целта европейски програми) и да направят производството на електроенергия у нас по-евтино и екологично. 

В крайна сметка данъкоплатците отново ще платят сметката за неефективното управление на електроенергийната система на страната ни. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК.

Подобни статии

Back to top button