Брониран автомобил на турската армия мачка оградата по границата с Гърция (ВИДЕО)

Брониран автомобил на турската армия мачка оградата по границата с Гърция (ВИДЕО)

Гръцките власти разпространиха клип в събота вечер, който според тях показва как турски автомобил сваля част от оградата, издигната от Гърция по границата ѝ с Турция.

 

Под видеоклипа е публикувана информация, според която турски брониран автомобил за гранично наблюдение се опитва да свали част от огражденията.

 

Както уточнява „Катимерини”, става въпрос за превозно средство HIZAR/ATES, оборудвано с уреди за дневно и нощно наблюдение на границата.

 

Турция е получила тези автомобили през 2019 г. като 75 % от тях са закупени с европейски средства. Автомобилът е снабден с мощен двигател и може да се катери.

 

 

Изданието припомня, че струпаните по границата мигранти постоянно се опитват да пробият дупки в оградата, а гръцките сили ги отблъскват и незабавно поправят повредения участък. Това е първият път, в който се публикуват кадри, при които се вижда как Турция помага реално на мигрантите да свалят оградата.

 

 

 

И през последното денонощие се стигна до ескалация на напрежението на турско-гръцката граница. Анкара обвини Атина, че гръцките гранични полицаи използвали бойни патрони срещу мигрантите, опитващи се да преминат в ЕС. Гърция обаче категорично отрече тази инфомация.

 

 

Достоверността на изявленията и на двете страни не може да бъде потвърдена със сигурност.

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК