Брутално поругаха паметник на хан Кубрат в Украйна (СНИМКИ)
снимка: Украинската полиция

Брутално поругаха паметник на хан Кубрат в Украйна (СНИМКИ)

Паметникът на хан Кубрат в Малая Перешчепина, Полтавска област в Украйна е бил брутално поруган. Българското външно министерство остро реагира на вандалския акт.

 

„Очакваме компетентните украински институции да разкрият извършителите на тази хулиганска проява и да ги подведат под отговорност.

 

България придава голямо значение на зачитането на правата и историческата и културна идентичност на 200-хилядната българска общност в Украйна, което допринася и за отличните отношения между нашите две държави“, се казва в позиция на МВнР.

 

Счита се, че през през 1912 г. в Малая Перешчина е открит гробът на хана. От снимките, публикувани от регионална украинска медия се вижда, че паметникът е изваден от постамента и повален на земята.

 

паметник. хан Кубрат, Украйна
снимка: Украинската полиция

 

Полицията в Полтавската област е започнала разследване във връзка с инцидента.

 

На 5 април кметът на село Мала Перешчепина се е свързал с полицията и е съобщил, че неизвестни лица са повредили паметника на хан Кубрат. На мястото на инцидента органите на реда установяват, че вандалите са подкопали бетонната основа на паметника, което е станало причина за падането му.

 

Извършителите на вандалския акт в Малая Перешчепина подлежат на наказание по чл. 298 от НК на Украйна (Незаконна работа на обекти на археологическо наследство, унищожаване или повреждане на обекти на културното наследство) – глоба и/или лишаване от свобода за срок до две години.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК