Минута мълчание за погубените от COVID-19 лекари в Световния ден на здравето
снимка: Фейсбук/ВМА

Минута мълчание за погубените от COVID-19 лекари в Световния ден на здравето

В световния ден на здравето – минута мълчание в памет на медиците, загубили живота си в битката с коронавируса.

 

Точно в 12.00 часа лекари от различни болници в страната ще почетат паметта на колегите си. По същото време в продължение на минута ще бъдат включени и сирените на линейки, разположени пред ВМА.

 

По данни на Българския лекарски съюз през изминалата година над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки са изгубили живота си, борейки се с COVID-19.

 

 

Поздрав към героите бяло и поклон към загиналите вследствие на пандемията по повод Деня на здравето отправи в социалните мрежи премиерът Бойко Борисов.

 

„Поздравявам здравните работници за професионалния им празник. Благодаря на лекарите, професионалистите по здравни грижи, санитарите, стоматолозите и фармацевтите, за които през последната година нямаше почивен ден. Но с много човечност и професионализъм те се справиха. Скърбим за медиците, които загубиха битката с болестта. Бог да ги прости!”, написа той.

 

 

По думите на министър-председателя, пандемията все още не е приключила, но с активното участие на всички и напредващия процес на имунизация, той е сигурен, че скоро ще успеем да се преборим с коронавируса.

 

„Осигурени са достатъчно предпазни средства, ваксини и лекарства. Работещите на първа линия получават допълнителни 1000 лева към заплатите си.

 

Работата на медиците след края на пандемията няма да спре. Затова работим и за подобряването на цялата здравна система. Модернизирахме спешната помощ с нови над 290 линейки. В цялата страна се ремонтират болници, поликлиники и здравни центрове. Създадохме Централизирана електронна система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения. За улеснение на медицинския персонал и пациентите развихме и електронното здравеопазване.

 

Убеден съм, че и новото правителство ще продължи по същия начин да подпомага здравните работници. Още веднъж благодаря и честит празник!“, завърши премиерът.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК