ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Брюкселското зеле – как да го сготвим?

Да, тези минатюрни зелчици са кошмар за кулинарите, защото трудно от тях става пикантно и интересно ястие, трудно се обработват. Но те са мечта за диетолозите, които направо превъзнасят брюкселското зеле – заради съдържанието му на витамин С и на редкия витамин К, така необходими за здравето на нашата кръвоносна система и сърце. Брюкселското зеле е концентрат на фибри и фитохимикали, полезни за целия организъм. Много изследвания има вече – сигурно сте ги срещали – че брюкселското зеле е отлична профилактика срещу рак, тоест предпазва човешкия организъм от   токсини, които предизвикват вътрешни възпаления и от появата на ракови клетки. Тези качества се основават на способността му да се справя с вътрешните възпаления. Но винаги трябва да бъдем скептични към приписването на антиракови качества на една храна. Това, което предпазва човек от заболявания, е стабилен и постоянен режим, основан на цялостна растителна храна, разнообразие, чистота, движение, техники за справяне със стреса и т.н. 

Но да се върнем на брюкселското зеле, ползите от което са безспорни. За да стане вкусно, най-напред трябва да подберете пресен зеленчук, а след това и да знаете как да го готвите. Как да разпознаем дали е прясно? Ако горните листа са сочни и зелени – значи е прясно. Ако са жълти, означава, че е старо и продавачът е обелил изсъхналите горни листа. Но когато вие приготвяте прясно брюкселско зеле (в магазините има и замразено), трябва да обелите горните листа. 

Може ли да се яде сурово, ще попитате?

Хм, стига да сте любители на странни, леко горчиви зеленчуци. Но някои хора го правят – нарязват го на тънки резени и го прибавят към салати, сандвичи или веган бургери. Когато е в комбинация с други зеленчуци и има някакъв сос, суровото брюкселско зеле придава особен вкус на храната. 

Но най-добре се приготвя на пара, на скара или варено за кратко под налягане. 

Ако приготвяте брюкселско зеле на пара или в тенджера под налягане, то 10 минути са предостатъчни. Ако го правите в тиган, разполовете го и използвайте малко мазнина. 

Ако искате да приготвите крем супа от брюкселско зеле, най-напред сложете в тенджерата лука, морковите, пащърника, картофите, целината и едва след 30 мин, сложете брюкселското зеле, нарязано. Можете да запечете зелчиците, разрязани на четвъртинки и да ги сложите в крем супата. Можете да добавите хранителна мая в крем супата. 

Брюкселското зеле е отлична съставка за рецепти с къри. Чудесно се комбинира с неутралния вкус на ориз басмати. 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Как да разберем дали страдаме или имаме риск от деменция?

Подобни статии

Back to top button