You are currently viewing БСП са готови да предложат правителство, ако мандатът стигне до тях, Радев не каза дали ще им го даде (ВИДЕО)

БСП са готови да предложат правителство, ако мандатът стигне до тях, Радев не каза дали ще им го даде (ВИДЕО)

Втори на консултации при президента Румен Радев след „Има такъв народ“ и отказа на ГЕРБ-СДС са де явят отидоха от „БСП за България“. В началото на разговора държавният глава каза на лидера на партията Корнелия Нинова, че парламентарното мнозинство зависи от тях и призова за диалог. 

 

„Предстои да работим усилено върху това, което ви винаги сте заявявали – разграждането на порочния управленски модел, справянето с корупцията, решаването на социалните проблеми, на тежкото разделение в доходите, неравенствата на българските граждани. За да се получи всичко това е нужно ефективно, отговорно правителство, което да се опре на широка парламентарна подкрепа. Конфигурацията в българския парламент така е отредена, че от БСП зависи постигането на това устойчиво парламентарно мнозинство. Не само математически“, каза Радев. 

 

От своя страна Корнелия Нинова изрази задоволство от получената покана от страна на ИТН за преговори преди тяхното предложение за кабинет и каза, че се надява това да са само първите от много консултации. 

 

„България е изправена пред сериозни предизвикателства както в резултат на COVID кризата, така и икономическите, и социални последици от нея. Предстои ни да приемем актуализация на бюджета, добре е, че служебният кабинет е подготвил вариант. За нас е изключително тревожно социално-икономическото състояние, предвид нарастващите цени на основни стоки и услуги. Този път трябва да се опитаме да съставим редовен кабинет с ясни приоритети и времеви хоризонт“, посочи Нинова.

 

И допълни, че ако се стигне до там и президентът реши да връчи мандата за съставяне на кабинет на третата политическа сила – БСП, те ще предложат кабинет. 

 

„Българските граждани могат да разчитат на БСП за разум, надпартийно мислене и грижа – с цел съставяне на редовен кабинет. Ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, ние имаме политическо решение – ако ни връчите третия мандат, ще опитаме да съставим кабинет“, каза Нинова. 

 

А Румен Радев не отговори на БСП ли ще връчи третия проучвателен мандат, ако се стигне до там.

 

Радев заяви, че приветства готовността на БСП да съставят кабинет. Посочи, че това е отговорност на всяка политическа сила в българския парламент.

 

„Много са проблемите, които трябва да се решат. Изключително много. Те няма как да се решат от служебен кабинет – голяма част от тях”, коментира още държавният глава.

 

Държавният глава беше категоричен, че служебен кабинет не може да се справи с предизвикателствата пред страната, като даде пример с Плана за устойчивост и развитие.

 

Той добави, че няма да бърза с връчването на първия проучвателен мандат, докато не се изчерпат всички опции за намиране на формула за стабилно управление.

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК