БългарияНа ФокусПоследни новини

БСП сезира европейските посланици за влошаване на демокрацията в България

БСП изпрати писмо до посланиците на страните-членки на Европейския съюз. В него се изразява несъгласие с развитието на политическите процеси в България и отдалечаването на страната от базисните изисквания за функционирането на една съвременна европейска демокрация. В страната има наченки на авторитарно и антидемократично управление на парламентарно и правителствено ниво. За първи път в демократичната история на страната опозицията е изтикана в периферията на парламентарния живот, като не й е дадена възможност да оглави нито една постоянна комисия. Правилникът на Народното събрание се нарушава системно и няма никаква предвидимост в законодателния процес, съобщиха от БСП.

Заявката за политическо разпределяне на позициите в независимите регулаторни органи става под формата на концентрация на власт, без съобразяване с българските и европейски демократични традиции . В писмото до европейските посланици БСП обръща внимание и на начина по който ППДБ, ГЕРБ и ДПС разпределят позициите в независимите регулатори. Дадени са заявки, че няма да се търсят най-добрите експерти, а се планират политически назначения, в противоречие с принципите на доброто управление. Това би създало риск не само за България, но потенциално и за целия Европейски съюз.

Функции на изпълнителната власт редовно се изземват от парламента, което противоречи на Конституцията и нарушава баланса между властите.

БСП предлага тези наболели и други въпроси да бъдат обсъдени в началото на следващата година, при традиционните срещи на ръководството на БСП с посланиците на страните членки на Европейския съюз. В следващите седмици ще бъдат сезирани и международните у регионални европейски организации за недемократичните и антиевропейски действия на управляващите формации (ПП-ДБ, ДПС, ГЕРБ) и техните лидери. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Славов: Другата седмица приемаме промените в Конституцията

Подобни статии

Back to top button