BulletinБългарияНа ФокусПоследни новини

Д-р Иван Маджаров: Имаме добри лекари, остава само да ги въоръжим със съвременна технология

Една немалка част от българите избират да използват здравните услуги и на съседни нам държави, или на други европейски.

Имаме добри лекари, остава само да ги въоръжим със съвременна технология.

Трябва да направим такава система на здравеопазване и такова ниво на оборудване и нови технологии, че да привличаме пациенти отвън да се лекуват в България. Това е пътят – инвестиции в човешкия фактор и инвестиции в съвременни технологии.

Това заяви в интервю д-р Иван Маджаров, председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (УС на БЛС).

С него разговаряме за медицинския туризъм и какви са възможните решения за България.

„За мен, на първо място, думата туризъм не трябва да прикрива това, че когато става дума за медицински, е свързано с нашето здраве, защото дори и на пръв поглед най-безобидната интервенция може да доведе до усложнения“, каза д-р Маджаров и посъветва винаги първо да мислим на кого доверяваме своето тяло, когато взимаме решение дали да се лекуваме извън страната, или в България, а след това за всички останали екстри, които ни се предлагат.

Като друг аспект на здравния туризъм председателят на БЛС посочи, че би било добре да бъде с преобладаващ импорт, т.е. ние да направим такава система на здравеопазване и да имаме такова ниво на оборудване и нови технологии – защото имаме добри лекари – че да привличаме пациенти отвън да се лекуват в България.

По думите му, една немалка част от българите избират да използват здравните услуги и на съседни нам държави, или на други европейски. Според него това в някои случаи е основателно – когато има методи, които не се прилагат в България по една или друга причина. „За съжаление, в по-голямата част от случаите не е основателно. Просто поради лош имидж на българското здравеопазване, недоверие към българските лекари или българските болници, пациентите търсят лечение в други държави“, коментира той.

Д-р Маджаров отбеляза, че по отношение на денталните услуги има много голям наплив за лечение на чуждестранни пациенти в България, като това е свързано с доброто ниво на денталните услуги у нас и сравнително по-ниските цени, в сравнение с другите държави.

„По отношение на медицинската дейност, не мисля, че сме толкова напред. Там все още трендът е обратен – по-голяма част от избиращите да се лекуват са извън, т.е. тези, които ползват здравен туризъм, са българи, които решават да се лекуват в други държави“, обясни той.

Изключение правят някои много добри водещи клиники в областта на дерматологията и разкрасяването. „Мисля, че там не можем да се оплачем от интерес и от чужди пациенти“, допълни председателят на БЛС.

Д-р Маджаров отговори и какви са решенията за привличане на чужденци да се лекуват у нас и какво трябва да се подобри, за да се случи това. „На първо място, трябва държавата да се ориентира към стимулиране на въвеждането на уникални техники за лечение, уникална апаратура, максимално бързо новостите да стават достояние. Това ще привлече и външни специалисти, ще бъде полезно и за нашите пациенти“, заяви председателят на БЛС, който е категоричен, че имаме добри лекари, остава само да ги съоръжим и да ги въоръжим със съвременни технологии.

Д-р Маджаров обясни, че сега това въвеждане на съвременни технологии остава на волята и на инициативата на отделни лекари или собственици на болници, или директори на болници, които решават да го направят, въпреки че няма да получат по-добра цена от Здравната каса за тази услуга.

Като изключително важно той открои отношението и начинът, по който се привличат пациентите, как се обслужват още от първата им стъпка на територията на България – наставяне, обслужване, внимание, и след това проследяване на ефекта от лечението. „Когато това стане приоритет и когато стане норма на поведение в нашите болници, със сигурност ще имаме и желаещи да се лекуват при нас на първо място от съседни нам държави, а след това и други“, категоричен е председателят на БЛС.

Като пример той даде съседна Турция, която преди 10-15 години изведе медицинския туризъм като приоритет за своята държава и в момента разполага с изключително модерно ниво на здравеопазване, от което се възползват и турските граждани, и много чуждестранни пациенти.

„На нас не ни пречи да го направим същото. Ние бяхме по-напред в медицината от тях преди те да инвестират така бурно в обучение, защото там освен в апаратура, инвестираха много бурно и в изпращане на специализации на лекари в развити и водещи клиники“, отбеляза д-р Маджаров и подчерта, че именно това е пътят – инвестиции в човешкия фактор и инвестиции в съвременни технологии.

На въпроса какво се случва по отношение на недостига на кадри в сферата на здравеопазването и как оценявате държавната политика, той отговори: „Все още не виждаме някаква промяна в държавната политика. Това вероятно се дължи на нестабилността в политическото управление.“

Според него, обаче, има някакви плахи опити, като например опитът за гарантиране на минимални възнаграждения. „Но за да избегнем катастрофата в кадрите, тук се изисква политика не само в доходите, изисква се и политика в посока промяна на начина, по който тези специалисти по здравни грижи се образоват, начинът на тяхното обучение, навлизането им в болниците, има различни идеи за промяна на техните учебни планове“, каза още д-р Маджаров.

Мнението на председателя на БЛС е, че трябва да се вземат мерки за стимулиране, привличане, повишаване на интереса и още в IX – X клас трябва да има инициативи, които да информират бъдещите абитуриенти, завършващи училище, че е добре, че е привлекателно, че ще бъдат осигурени, няма да бъдат безработни, ако се насочат да учат за специалисти по здравни грижи. „Защото все още интересът за обучение на лекари е голям, но за специалисти по здравни грижи и броят, който се приема, и интересът към тази специалност е значително нисък“, уточни той.

На д-р Маджаров му се иска атмосферата, в която работят българският лекар и българската медицинска сестра, да бъде малко по-позитивна и всички заедно да се опитваме, без да прикриваме недъзите на нашето здравеопазване, да правим много повече за извеждане на преден план на успехите. Според него само по този начин ние взаимно ще си помогнем.

„Хората не са длъжни да знаят в дадена болница какво може да бъде излекувано. По принцип на всички нас е внушено, че видите ли в България е лошо, източва се НЗОК, няма успехи, а, всъщност, зад повечето от тези думи стоят едни безпочвени обвинения. Огромна част от ежедневието на българските лекари и българските болници преминава в прилагане на съвременни високотехнологични методи с много добри резултати“, каза още той и заключи, че трябва да създадем позитивна среда, за да живеем в общество, което чува повече добри новини, отколкото лоши.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Пеевски към Радев: Много иска, ама не му стиска

Подобни статии

Back to top button