"Да си бяха направили едно правителство, проформа ако трябва": Борисов в размисли за новия Изборен кодекс и политическата криза - Bulletin.BG
„Да си бяха направили едно правителство, проформа ако трябва“: Борисов в размисли за новия Изборен кодекс и политическата криза

„Да си бяха направили едно правителство, проформа ако трябва“: Борисов в размисли за новия Изборен кодекс и политическата криза

Малко свои размисли предложи на българския народ лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той заедно с членове на партията свика извънреден брифинг в централата. Борисов разкритикува решението на БСП да върне веднага мандата за съставяне на правителство и отново повтори, че повече от месец след изборите страната няма стабилно управление.

 

„Отнасям се с уважение към всяка партия, но не може уважаемата Нинова да каже: повече от месец мина, не може още Борисов да управлява, бързо да връщаме мандата и да закриваме парламента. Да си бяха направили едно правителство, проформа ако трябва – какъвто е в момента парламентът, обслужващ интересите на кандидат-президента Радев. При този насипен парламент, при това отношение между политическите субекти, кога България ще има пълен мандат? Отново хвърлиха прах в очите на хората. И за партийната субсидия какво стана? Как се съшиха така, че и тя отпадна? Нали това им беше предизборната програма. На Разпети Петък да приемеш закон за три дни, при положение, че ние сме имали препоръки по тази тема година преди изборите да не се променя закона – целта беше една-единствена ЦИК да се даде в ръцете на кандидата за президент“, каза Борисов.

 


 

 

И забеляза, че „демокрацията е скъпо начинание“.

 

„Аз съм човек, който винаги когато влага парите на данъкоплатците, показва къде ги е вложил. Над 100 млн. вложихме за изборите. Демокрацията е скъпо начинание. Още повече, че ги проведохме в пандемия и пред острия поглед на наблюдатели от всички организации, които се занимават с тази дейност. Всички казват, че изборите са били честни”, коментира Борисов.

 

Той разкритикува остро промените в Изборния кодекс и заяви, че те били направени, за да се обслужат интересите на президента Румен Радев:

 

“ Тук е големият парадокс. ЦИК се назначава от Радев, само че на парламента не му направиха методология. Кой трябва да бъде сега председател, как ще назначи и зам.-председател? Абсолютно се погазват всички принципи”, каза премиерът в оставка.

 

Разкритикува и машинното гласуване:

 

„Какво значи 100% машинно гласуване? Кога ще направят обществената поръчка и ще купят още машини? Това няма ли да се обжалва, или вече е избрана фирмата, която ще ги доставя? Това за мен не е новост. Новостите ще дойде за българския народ, когато видят истината в очите. Да ги попитам и как ще разнесат машините до Америка, Австралия? Кой ще следи къде се съхраняват тези машини и кой чука по тях?”, попита лидерът на ГЕРБ.

 

„Ами ако се повреди машината – само тогава с хартиени бюлетини. Само че, веднага се сетих коя е печатницата на мастит депутат от БСП“, каза още лидерът на ГЕРБ.

 

И заяви, че партията му е започнала консултации с юристи по въпроса. Той отново изтъкна, че такива големи промени в ИК месеци преди избори са в нарушение на международните препоръки към страната ни.

 

Борисов изтъкна своя теория, според която целта на промените е служебното правителство, което ще сформира президентът, да управлява месеци наред. Според Борисов заради направените набързо промени няма да има правителство и след следващите избори:

 

„Няма да има следващо правителство, независимо от резултатите, защото партиите се държат безотговорно. Затова ние отидохме, предложихме кабинет – с имена, с хора, и отидохме да говорим. Те отказаха. Но те явно не искат да говорят нито с Трифонов, нито с БСП. А след два месеца кой ще ни оправи отношенията, когато имаме разединител на нацията, а не обединител? Защото след два месеца, след следващите парламентари избори, започваме да плащаме за президентски. Бедна държава да дава пари за избори през два месеца, аз не го считам за редно. Няма да ви губя времето с разкази как съм правил правителство с патриотите“, добави премиерът в оставка.

 

И отговори на обвиненията, че ГЕРБ е токсична партия:

 

„Тези коментатори, които обясняват, че ни били отвели, и тези, които се наричат „Отровно трио”, казват, че ГЕРБ била токсична. БСП, ДПС и „Да, България” не са ли токсични, след като никой не иска да работи с тях. Хайде, малко да си мерим думите и да зачитаме това, което ни е подредил българският народ при едни честни избори. Само да припомня, че в ЦИК ние само подкрепихме председателя и на тези избори в Комисията ГЕРБ беше малцинство.Там бяха представители на ДПС, БСП, „Демократична България”. Тогава много добре им дойде, когато не бяха парламентарно представена партия, да имат членове на ЦИК”, смята премиерът в оставка.

 

Борисов отново обяви, че няма да се кандидатира за президент.

 

„Няма да съм аз, категорично!“, каза той. Той поясни, че кандидатът на ГЕРБ ще е „умен, красив, добре приет на Запад“.

 

Скоростните промени в Изборния кодекс коментираха и представители на ГЕРБ, които също взеха участие в брифинга.

 

„Притеснява ме, че НС започна да приема законите бързо без обществено обсъждане“, каза от своя страна министърът на правосъдието в оставка Десислава Ахладова.

 

„В този парламент видяхме нещо нечувано – закон за съдебната власт, НПК, Изборен кодекс, се приеха за първи път без да се допитат ресорните министерства, ВСС. ИК видяхте за колко дни беше приет, без да бъдат поискани становищата на тези институции, за първи път видяхме, че нито гражданите, нито заинтересованите лица могат да участват в обществените консултации“, добави Ахладова.

 

„Не мога да разбера в законодателството какво значи „ако е възможно?” Кой определя кога е възможно? Един закон трябва да е ясен. Това, което видяхме като законодателство показва ясно една наистина юридическа неграмотност, което няма как да не се отрази в следващите избори. Мажоритарната система се прие, но за следващите избори, за друг път. В изборното законодателство има много противоречиви текстове, които се бият един с друг и не зная как ще бъдат изтълкувани при едно обжалване пред съда, дано не се стигне до касиране на изборите“, обясни Ахладова.

 

„Новите варвари погазиха конституцията и законите, каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Никога не се случвало за една нощ да се приеме кодекс, в случая изборен и той да бъде обнародван с по-ранна дата в държавен вестник от деня на приемане, каза Десислава Атанасова. Това, което демонстрираха като знания по конституцията и правото колегите от „партиите на промяната”, е направо скандално“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

 

„Фактът, че 24 % от хората гласуваха с машини означава, че хората не вярват на този вид гласуване“, допълни външният министър в оставка Екатерина Захариева.

 

„Не се ли притесняват от факта, че купуваме машини от Венецуела, в която правителството с милиции убиват собствените си граждани със снайпери, докато протестират. Не се ли притесняваме ние държава член на ЕС, че купуваме и гласуваме само на машини, които се произвеждат в такава държава? Тези хора нямат никаква представа как се организират изборите в чужбина и какво коства това“, добави Захариева.

 

„Оказа се, че въпреки обичайните ни възприятия, 1 май може да се равнява на Разпети петък и обратното“, каза Томислав Дончев.

 

„Основна парадигма на политическия дискурс сега е, че партиите на промяната са спечелили изборите. Да приемем, че е така и защо не ни пуснаха да си ходим. Да управляваш не е да смениш фейсбук с парламентарната трибуна. Да управляваш е да носиш отговорност и да вземаш решени, подчерта Дончев. Второ, се оказа, че краткият живот на този парламент е да промениш изборните правила. Това ми прилича на двата отбора излизат на терена и първото, което правят е да преначертаят наказателното поле“, добави още Дончев.

 

Премиерът коментира и отношенията между Русия и ЕС. Той подчерта, че те са в посока, която винаги е опитвал да избегне. „Вместо платноходки, в Черно море се разположиха бойни кораби”, каза той. Лидерът на ГЕРБ осъди и мълчанието на останалите политически сили по темата.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК