Последни новиниСвят

Откриха 10 тона нацистко злато, скрито в замък в Полша

“Търсачи на съкровища” съобщиха за откриването на 10 тона нацистко злато, за което в края на Втората световна война се твърди, че е било откраднато и скрито от Райхсфюрера на СС Хайнрих Химлер за създаването на Четвъртия райх.

 

Разкопките трябва да започнат следващата седмица на територията на двореца в Полша, който е бил използван като публичен дом от СС, пише Daily Mail, цитиран от Dir.bg.

 

Смята се, че при разкопките ще се открият 48 кутии злато на обща стойност около 500 млн. лири. Очаква се да бъдат открити и други ценности.

 

Според “търсачите на съкровища” те са установили местоположението на “трезора” от секретни документи и карта на потомците на офицери от СС.

 

Смята се, че това е прочутото “злато от Бреслау”, изчезнало от в края на войната.

 

Дворецът от 18-ти век се намира в село Минковски на около 50 км източно от Вроцлав. Построен е от пруския генерал Фредерик Вилхелм фон Зайдлиц в рококо стил. След Втората световна война дворецът е използван от Червената армия и полските войски, след което става седалище на местния съвет, детска градина и кино.

 

Сред намерените документи има писмо от високопоставен офицер от СС до определено момиче, което работи в двореца и по-късно става негова постоянна любовница.

 

Някой си фон Щайн пише на Инга: “Аз ви поверявам останалите 48 кутии на Райхсбанк и всичките семейни сандъци. Само вие знаете къде са. “

 

Освен това военният дневник на друг офицер от СС под псевдонима Михаелис посочва местонахождението на 11 кутии със злато, както и откраднати произведения на изкуството, банкови депозити, религиозни артефакти и други ценности.

 

“В оранжерията е изкопан улук, който е безопасен “дом” на доставените каси и контейнери, се казва в писмо от 12 март 1945 г. – 48 кутии от Райхсбанк са в добро състояние скрити, покрити с пръст и със зеленина.”

 

Според ръководителя на Фондация “Силезийски мост” Роман Фурманяк, който ръководи “търсенето”, авторът на дневника Махаелис и професор Грундман са скрили златото. В края на войната те избират 11 тайни места за операцията на Химлер.

 

Фон Щайн също участва в това при Минковски. Фурманяк описва Щайн като жесток човек, който “обичал да причинява страдания на жертвите си, преди да ги убие”. Той нарежда на любовницата си да се грижи за “кутиите”.

 

“Тя вярваше, че ще трябва да остане там една или две години и тогава всичко ще свърши. Тогава никой не е мислил, че този регион ще бъде взет под контрола на Съветския съюз”, пише Фурманяк.

 

Той е убеден, че съкровището е останало непокътнато, тъй като Инга е проверявала кеша в продължение на 60 години – до смъртта си.

 

През 1945 г. тя трябва да се крие в гората от съветските войници за два месеца. И след изгонването на германците от този регион и заселването на територията от поляци от Западна Украйна, Инга променя външния си вид и се омъжва за местен жител.

 

Предполага се, че освен златото на Райхсбанк, кутиите съдържат собствеността на бижутерийни магазини в Бреслау (сега Вроцлав) и ценности от частни колекции на богати германци, предадени на СС, за да ги спасят от настъпващата Червена армия.

 

На кафе с SMS: Гърция отваря заведенията при строги мерки

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button