МненияНа ФокусПоследни новини

Да живее свободата, мамка му!

Автор: Виктор Блъсков

„ХАЙДЕ ВСИЧКИ! Дефицит от нула не подлежи на обсъждане. ДА ЖИВЕЕ СВОБОДАТА, МАМКА МУ“

Това не е публикация от фен на президента на Аржентина в социалните мрежи. Това е публикацията на президента на Аржентина, по отношение на постигането на първия балансиран бюджет в страната от 12 години. 

Друга скорошна негова реплика е: 

„Държавата да те нарича данъкоплатец, е като изнасилвач да нарича жертвата си „гадже“.

След като през декември 2023 година Хавиер Милей стана президент на Аржентина и обеща да премахне наследството, останало от дълги години социализъм, той направи нещо нечувано за политик през 21-ви век – започна да работи и постигна за нула време точно тези резултати, които беше обещал на хората.

256,9% увеличение на данъчните приходи. 50% намаление на разходите. Първият бюджетен излишък от 12 години. 

Само за 2 месеца.

Кой би повярвал, че ще постигне това този пращящ от енергия човек, който по време на изборите вървеше с резачка за дърва да обяснява как ще ореже всички безсмислени закони и министерства и крещеше своята любима фраза „ДА ЖИВЕЕ СВОБОДАТА, МАМКА МУ“? Милей може би изглеждаше като карикатура в началото, но той има нещо, което липсва на много политици в днешни времена: той абсолютно и безапелационно вярва в това, което говори. Не просто вярва, той е фанатик на тема свобода. 

Аржентинският президент представлява същинска революция на политическата сцена, един политик с идеи, който осъществява своите идеи и действа. Колко политици въобще биха успели да приемат бюджет за три месеца на власт, камо ли да намалят разходите на държавата наполовина и да вдигнат приходите повече от два пъти? 

За същото време Милей успя и да отиде до Световния икономически форум и да им каже да спрат да налагат лявата си диктатура, да се сприятели с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп и дори стана още по-популярен в държавата си. 

Критици не липсват – все пак Милей директно нападна прехраната на хиляди държавни служители, а идеите му за свободата въобще не са популярни сред левите, либералите и зелените. Забелязва се обаче как той винаги е няколко крачки пред тях – когато му казват, че не може просто да постигне бюджетен излишък, той просто го постига. Когато го критикуват, че отива на Световния икономически форум, той се оказва там, за да им отправи унищожителна критика. 

Той дори беше платил пътуването си сам, от личните си пари, за да парира обвинения как либертарианецът харчи парите на данъкоплатците. Горките медии дори не бяха решили какви опорки да сипят, а те вече нямаше как да се случат.

Всъщност, идеите му не са продукт на някакъв извънземен гений, който никой досега не е можел да разгадае. Либертарианството съществува от десетилетия, а другите неща, които проповядва, вероятно ни хрумват на всички нас – защо се налага да има безсмислени министерства, които имат някаква безсмислена дейност? Защо се налага да се слага закон върху закона върху закона и всичко да минава през стотици безсмислени бюрокрации и сложности?

Защо не може просто…това да не се случва? Няма ли животът ни да е много по-добър и по-лесен, ако държавата просто драстично намали намесата си в живота ни?

Милей взе това и просто реши да го въведе. Бързо, ефективно и безкомпромисно. Без да даде шанс на критиците да измислят как да го саботират.

Това не е обаче въпрос само за Аржентина. 60% от българите отказват въобще да гласуват. Най-популярната реплика е как политиците за нищо не стават, как партиите не стават. Българите обичаме да казваме, че трябва да ги „сменим“ или да критикуваме демокрацията.

Ами ако просто драстично и рязко намалим правото, което има държавата да се разпорежда с живота и свободата ни? 

Подобни статии

Back to top button