БългарияНа ФокусПоследни новини

Денков не иска да съдим Австрия за Шенген, но заплашва България да оттегли бизнес отношения с тях

България няма да съди Австрия, ако тя отново не вдигне ветото си за Шенген – това само би проточило членството ни и докато върви процесът, страната ни ще остане блокирана.

Оставането ни извън това пространство обаче ще се отрази сериозно на отношението ни към австрийския бизнес. Това предупреди премиерът Николай Денков в отговори на въпроси във фейсбук по повод шестте месеца на кабинета.

Идея Австрия да бъде дадена на Съда на ЕС, защото поставя допълнителни условия и не спазва тези по договора за Шенген, дойде през лятото от Румъния. По-късно румънските политици смекчиха позицията си, но техни граждани бойкотираха австрийски банки и фирми.

Трябва да бъдем прагматични, ако се тръгне по линия на съдебни процеси, това ще продължи с години. Скоро трябва да имам среща с австрийския канцлер, на която ще му кажа, че ако нямаме одобрение за Шенген, това ще се отрази на отношението на българите към австрийските фирми и мисля, че те ще го осъзнаят, каза премиерът.

Денков настоя още, че страната ни е много последователна в подхода си, докато от Румъния “веднъж виждаме тропане по масата, а друг път казват: “веднага го приемаме”. Букурещ приветства бурно идеята за отваряне на т.нар. еър Шенген. Има известна непоследователност, но аз съм сигурен, че ще намерим баланс в позициите, допълни Денков два дни след като в австрийските медии се появи информация как Виена е готова да отвори въздушните граници за България и Румъния.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Пеевски, Христо Иванов, Борисов и Кирил Петков предлагат продажбата на Лукойл да се одобрява от парламента

Подобни статии

Back to top button