БългарияНа ФокусПоследни новини

Отрязаха с флекс ръката с шпагина от Паметника на съветската армия

Най-високата фигура на Паметника на съветската армия беше отрязана с флекс. Свалена бе ръката, която държи шпагинът, с кран. Малко след това кранът и другото оборудване бе прибрано. 

Отрязаната ръка е част от процедурата по демонтаж на паметника, която започна вчера. 

Привържениците на бутането на паметника отвориха шампанско след като най-високата фигура беше отрязана с флекс и издигнаха голям транспарант „Искаме си български паметник“, а от другата агитка говорят за национално предателство.

По-рано сутринта областният управител на София град Вяра Тодева обяви пред журналисти, че се очаква да бъдат демонтирани най-високите фигури на Паметника, а заместникът й Георги Чичков  уточни, че ще се премахват поетапно парчета с големина до 4 тона.

„Планираме възлагането на обществена поръчка за самата реставрация“, заяви областният управител Вяра Тодева и припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите.

След обществена поръчка, фигурите ще бъдат реставрирани. Очаква се след това фигурите да бъдат пренесени в Музея на социалистическото изкуство, ако пространството там позволява това.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Русия заплаши с последствия след махането на Паметника на Съветската армия

Подобни статии

Back to top button