БългарияНа ФокусПоследни новини

Денков обеща помощ за зърнопроизводителите, които са на загуба

Премиерът Николай Денков обеща да подпомогне стопанства, но само тези, които могат да докажат, че са на загуба за 2023 година. Това бяха заключенията след среща с представители на земеделските организации, които заплашиха, че ще започнат общонационални протести ако не бъдат удовлетворени исканията им.

„Представителите на сектора ще се видят с организациите, ще разкажат за схемата на подпомагане и се надяваме да бъде приета, защото е разумна“, коментира Денков.

Премиерът поясни, че помощта в земеделския сектор ще бъде разделена между два подотрасъла – единият, свързан със зърнопроизводството, а другият с мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя. И в двата подсектора са предложени различни подходи, тъй като има особености, допълни той.

По отношение на втория отрасъл, Николай Денков съобщи, че чрез преструктуриране на средства, които не са за сметка на стратегическия план, са осигурени 150 млн. лева.

По думите му парите ще бъдат разпределени по формули, които изглеждат разумни, като схемата за подпомагане ще бъде представена на организациите от този отрасъл. Денков поясни, че подпомагането е за срок до 30 юни, тъй като от тогава на европейско ниво е продължена помощта, свързана с Украйна.

Всички средства са в рамките на налични средства чрез преструктуриране на бюджета, заяви още премиерът, без да уточни за каква сума става дума.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Предстои сглобка и в столичния общински съвет

Подобни статии

Back to top button