БългарияНа ФокусПоследни новини

Денков пред американска телевизия: Украйна се бие за цяла Европа

Премиерът на България Николай Денков заяви, че войната на Украйна не е само за тяхната държава, а и за цяла Европа. 

Денков гостува в американската телевизия CNBC по време на Световния икономически форум в Давос.

„Участвал съм в няколко заседания на Европейския съвет, на които тази дискусия беше поставена на дневен ред. И с изключение на една-две страни, всички останали разбират важността от подкрепата за Украйна. Изразявам предпазлив оптимизъм, че на предстоящата среща на Европейския съвет ще имаме положително решение“, каза той в интервюто, поместено на сайта на CNBC.

На въпроса какво е неговото послание към Виктор Орбан, българският премиер отговори: „Смятам, че Европа е силна, когато е единна. Това е една голяма икономическа сила, голяма общност, която се грижи за хората, и затова е толкова привлекателна. Но ако започнем да се делим по важните въпроси, Европа ще загуби своята сила и своята привлекателност много, много бързо“.

Според него Унгария трябва да бъде „част от решението, а не част от проблема“. Относно това как ЕС ще убеди Орбан да подкрепи общите мерки в полза на Украйна, акад. Денков посочи, че „най-значими са аргументите на логиката“.

Според премиера съвместната работа със съседите е един от въпросите с висок приоритет за неговото правителство. Той смята, че Балканите са „една голяма възможност, която все още не се използва заради фрагментиране и разделение тук и там“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Одиторка осъди Кирил Петков и Асен Василев за лъжливи твърдения за корупция по време на интервю от 2022 година

Подобни статии

Back to top button