БългарияНа ФокусПоследни новини

Депутатите решиха: Берачите на диви гъби и плодове ще плащат данък

Народните представители решиха берачите на диворастящи гъби и плодове да плащат данъци. Промяната ще засегне близо 30,000 регистрирали се да берат диви гъби и плодове, включително и трюфели. Изключение прави единствено брането на лечебните растения.

Доходите ще се облагат еднократно, като алтернативният данък ще в размер на 30 лв. за всеки месец, през който се берат гъбите и плодовете.

Парламентът прие и на второ четене и освобождаване от акциз домашната бира, при условие, че няма да се продава. В момента ставка за такова облагане няма, което прави производителите на домашна бира за лични нужди закононарушители.

От 5000 на 1000 лева слиза прагът за деклариране на командировъчните след редакционна поправка на Мартин Димитров от ПП-ДБ, който обясни:

„Това не са разходите за хотели, това са дневните пари, които командированите служители получават. И идеята е да има някакъв праг, тоест да не бъдат всички командировъчни – пътувал човекът веднъж годишно примерно или два пъти годишно, но се подават към НАП данни за съответната командировка. Няма смисъл от такова подаване на данните“.

С други текстове мнозинството въведе ново данъчно облекчение за физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, при което със сумата от получените от тях субсидии да могат да намалят сумата от годишни данъчни основи, но не повече от 100 000 лева.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Златни арки с червен килим се появиха пред „Александър Невски“ като част от новата украса на София

Подобни статии

Back to top button