БългарияНа ФокусПоследни новини

Депутатите решиха да се изградят 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Народните представители решиха да се стартира с изграждането на 7 и 8 блок на “АЕЦ Козлодуй”, като се увеличи капиталът му с 1,5 млрд. лева.

Парламентарната енергийна комисия реши да се възложи на министъра на енергетиката да предприеме действията за увеличаване на капитала на АЕЦ „Козлодуй“ с 1,5 млрд. лева, тоест да се изгради 7 и 8 блок. По-рано премиерът акад. Николай Денков заяви, че Министерски съвет е решил да стартира реализацията на строителството на 7-ми блок на централата. Ще бъде капитализирано с 500 млн. лв. допълнително предприятието, което ще отговаря за тази реализация и то ще започне преговорите с фирмите, които трябва да построят 7-ми блок. Кабинетът възложи на министъра на енергетиката Румен Радев да предприеме необходимите действия по прозрачен избор на изпълнител за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на новия енергоблок. Окончателният договор с избраната компания и с доставчика на технологията АР1000 трябва да бъде изготвен при условията на фиксирана цена и срок на изпълнение. Кабинетът задължи министъра на енергетиката да организира преговори с финансови институции за осигуряването на необходимите заемни средства.

Срокът, който се предвижда е 2033 година. Със същото решение ще започне подготовката и за 8-ми блок на АЕЦ-а, тъй като планът е двата да вървят успоредно като строителство и в рамките на 2 до 3 години да бъдат готови и двата блока, които са нужни за енергийната система.

Тяхната обща мощност е 2300 мегавата, с което те значително надхвърлят мощността от 1760 мегавата на затворените 1 до 4 блок на АЕЦ-а. Освен това технологията, която е избрана на тези реактори е уникална в света, тя позволява да се променя два пъти в кратък срок, мощността на реакторите, което е важно за управление на енергийната система.

Премиерът Николай Денков определя проекта като „едно от най-важните решения, които взема кабинета по време на мандата“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете 

НС реши: Отпада таксата за пренос на руски газ през България

Подобни статии

Back to top button