МненияНа ФокусПоследни новини

„Десет лъжи преди 10 часа сутринта в събота“ – моноспектакъл от Борис Бонев

Автор: Георги Георгиев

???? „Десет лъжи преди 10 часа сутринта в събота“ – моноспектакъл от Борис Бонев по БНТ днес в Денят започва.
Казват, че се лъже най-много след лов и преди избори. Е, днес общинският съветник Бонев показа, че се лъже добре по всяко време.
???? Ето ги лъжите и фактите:
Лъжа 1️⃣:
Договорите за почистване на града не съдържали санкции и нямали срокове. Затова София още е затънала в несъбрани клони. Обаче те двамата с Терзиев били глобили с рекордни санкции заради Онзи снеговалеж и непочистените клони.
❗️Факти: Как „глобихте рекордно“ фирмите, ако няма санкции по договорите? Ако сте прав или няма санкции, защото договорите са калпави, или сте наложили санкции фиктивно – за пред медиите. Договорите за почистване са на сайта на общината, съдържат десетки страници с правила за контрол и отчетност, стига някой да иска да ги прилага. Виж Раздел X, чл.36 – 40. Освен това в Техническата спецификация, неразделна част от договора, има раздел IV. КОНТРОЛ И САНКЦИИ. ОТЧЕТНОСТ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДЕЙНОСТИТЕ (стр.63). Там пише, че за всяко неизпълнение могат да бъдат наложени санкции съгласно Таблица 1 и Таблица 2 (стр.70 до 79). В таблицата е показан вида на неизпълнението, кога се налага санкция, както и срок за отстраняване на неизпълнението, след констатирането му от Възложителя. Всичко това го пише ето тук:
Лъжа 2️⃣:
Рекордни глоби спрямо предишни години.
❗️Факти: Кметът Фандъкова е налагала санкции от над половин милион, достигайки до над милион за зимен сезон. Справките са в общината.
Лъжа 3️⃣:
Г-н Борисов не бил подкрепил Терзиев на изборите.
❗️Факти: Васил Терзиев стана кмет с най-ниската подкрепа в демократичната ни история и с най-малка разлика пред опонента си – с 4 600 гласа преднина на втори тур. Социолозите са категорични, че подкрепата на част от симпатизантите на ГЕРБ е била решаваща за победата на Терзиев на втория тур, а тя дойде след призив на Борисов за гласуване за Терзиев. С подобно отричане на очевидни факти блокирахте съвета три месеца. И продължавате.
Лъжа 4️⃣:
За първи път били въвели „граждански бюджет“ с новия бюджет за 2024 г.
❗️Факти: Граждански бюджет София има от 2 години. Въведе го лично Фандъкова през 2021 г. Пише го дори в сайта на Спаси София с препоръка да се увеличат парите за тях. Доста нелепо стана, нали?
Лъжа 5️⃣:
„Аз не съм кандидат за шеф на СОС вече 2 месеца“.
❗️Факти: И сте кандидат, и сте Лъжливото овчарче – според публикации, които не отрекохте, а потвърдихте и днес, сте кандидат за ротационен председател. Споразумението, подписано от вас и Терзиев, е публично. Пише си го и в „24 часа“.
Лъжа 6️⃣:
„Не ми е мечтата да бъда председател на общинския съвет“.
❗️Факти: Ето снимка от това лято, на която след като излязох от заседанието замалко сте се настанил на стола на председателя – един не-мечтател за не-председател ???? И продължавате с опитите си до днес.
Лъжа 7️⃣:
„Парите за увеличението на заплатите в транспорта ще дойдат от повишени приходи от продажби на карти и билети и затова ги няма в бюджета“. После казахте „бюджетът може да си позволи увеличенията“.
❗️Факти: Не, няма как да продадете карти и билети за 40 млн. лева повече, това ще е ръст с 28% на пътниците – при положение че вече през 2023 г. бихме рекордите за приходи от преди КОВИД, благодарение на новата система за електронно таксуване и въведеното от нас плащане с банкови карти. Но освен ако не задължите гражданите да се движат с градски транспорт, заложеният ръст е непостижим и ще фалирате транспорта с такива измишльотини. Или просто ще увеличите цените на картите и билетите – това е единственият начин да намерите парите. Ако е така, кажете го сега.
Лъжа 8️⃣:
За първи път кметът представял на политическите групи проекта за бюджет. Досега ставало, ама на тъмно при зам.-кмета по финанси Барбалов.
❗️Факти: Всяка година досега кметът и/или зам.-кметът по финанси за представяли лично и поотделно на всяка група проекта за бюджет и то преди да го обявят публично. Признахте си, че сте го обсъждали с Барбалов „на тъмно“ – попитах колегата Барбалов – кълне се, че нито е искал, нито е стоял на тъмно с Вас, г-н Бонев ???? Идвал сте винаги с групата на Демократична България на тези консултации.
Лъжа 9️⃣:
„За първи път 50 млн. лв отивали в районните кметове… от държавния бюджет“.
❗️Факти: Прав е колегата, не е лъжа, осигурените пари не са от общинския, а гласувания от ГЕРБ по настояване на г-н Борисов държавен бюджет. Приет от парламента със закон. В такива случаи дори ние благодарихме освен на ГЕРБ и на ПП за държавническото отношение към София – одобриха финансиране от 100 млн. лв за подготвени от нас миналата година проекти за булеварди, училища, детски градини. Така че да кажете, че е заслуга на Вас с Терзиев това, че нашата партия в НС подкрепи подготвените от г-жа Фандъкова проекти, е НАГЛОСТ.
Лъжа ????:
Ние сме конструктивни и търсим решения.
❗️Факти: Не, търсите си работно място, защото Ви е обещано, ако подкрепите Терзиев за кмет, да станете шеф на съвета. Затова и шантажирате коалиционните си партньори. Ако греша – моля публикувайте подписаното преди изборите коалиционно споразумение.
???? Дотогава – мислете не за себе си, а за тези, които ни избраха. Те искат работещ съвет със зрели хора. Днес виждаме само пубертетски маниер и хъшлашко отношение към проблемите на милион и половина граждани.

Подобни статии

Back to top button