ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

„Барбенхаймер“ е фаворит за Оскарите

Номинациите за тазгодишните награди „Оскар“ ще бъдат обявени във вторник, 23 януари, като се очаква гигантът „Барбенхаймер“ да продължи към кулминацията на сезона на наградите в Холивуд с множество шансове за слава.

След комбинирани приходи от 2,4 милиарда долара в световния боксофис, „Барби“ и „Опенхаймер“ – два филма, свързани само чрез едновременното им излизане през юли миналата година, са смятани за фаворити номинации за 96-ите награди „Оскар“, които ще се проведат на 10 март.

„Това продължава да бъде тяхната година и ние очакваме те да доминират в номинациите“, каза Пийт Хамънд, колумнист в Deadline, пред АФП.

Със своите пет Златни глобуса и инерцията на своя страна, „Опенхаймер“ – майсторският разказ за бащата на атомната бомба на Кристофър Нолан – изглежда има предимство в надпреварата за най-добър филм, главната награда на Академията.

Популярната „Барби“ на Грета Геруиг – остра сатира за женомразството и овластяването на жените – започва да наваксва, след като първоначалният прилив на оптимизъм за наградите изчезна.

Филмът, който имаше девет номинации за „Глобус“, си тръгна само с две утешителни награди – най-добра песен и новосъздадено отличие за бокс офис постижения.

„Комедиите или нещо, което се счита за по-леко, обикновено са в неизгодно положение спрямо нещо малко по-тежко“, каза Хамънд. „Така че в света на Барбенхаймер „Опенхаймер“ определено има предимството“, добави той.

Очакват се номинации за криминалната сага на Мартин Скорсезе „Killers of the Flower Moon“ и победителя от филмовия фестивал във Венеция „Poor Things“, фокусиран върху жените поглед върху мита за Франкенщайн.

Година на жените режисьори?

Между „„Анатомия на едно падане“ на Жюстин Трие, „Барби“ на Геруиг и „Минали животи“, корейско-американска драма на Селин Сонг, битката за най-добър филм „Оскар“ може да включва три произведения, режисирани от жени, първи в историята.

В продължение на девет и половина десетилетия само 19 филма на жени режисьори са номинирани за най-голямата награда.

„Това може да бъде най-голямата година за жените по отношение на надпреварата за най-добра снимка“, смята Хамънд.

В актьорските категории двата летни блокбастъра изглежда вероятно ще съберат номинации за своите звезди – Килиън Мърфи като учен Дж. Робърт Опенхаймер, погълнат от опустошителните последици от своето творение, и Марго Роби като перфектна кукла, измъчвана от болезнени мисли. 

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Страхотен КЪСМЕТ идва от съдбата за всяка една от зодиите

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button