БългарияНа ФокусПоследни новини

Днес е Задушница, почитаме починалите ни близки

Днес е Задушница. Отдаваме почит и се молим за душите на починалите ни близки.

Църквата е определила съботата за ден на покойните, затова Задушница винаги се пада в шестия ден от седмицата. Близките на починалите посещават гроба им, свещениците четат молитви за упокои на душите, прелива се вино, прекадява се с тамян, раздава се на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души“. В храмовете се отслужва заупокойна света литургия и се правят панихиди. Православната църква говори и непрекъснато напомня за смъртта като за една велика поука – част от живота, или по-точно – част от преминаването от временния във вечния живот, в очакване на всеобщото Възкресение.

Църковният календар определя три Задушници през годината. Първата е днес – преди Великия пост, нарича се още „Голяма задушница“, преди Неделя на Месни заговезни, когато с Евангелско четене се припомня картината на Страшния съд. На този ден за последен път преди началото на поста е позволено да се яде месо. Великият пост започва от понеделник 18 март, веднага след сиропустната неделя – „Сирни заговезни“ (17 март).

Втората Задушница е в съботата преди църковния празник Петдесетница, нарича се още „Черешова“ и тази година се пада на 22 юни.

Третата е Архангелова Задушница – на 2 ноември и се отбелязва в съботния ден преди големия празник на Св. Архангел Михаил (8 ноември).

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Ново масово сбиване на бул. „Витоша“ между българи и чужденци

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button