BulletinНа ФокусСвят

Тръмп и Орбан стиснаха ръце, Байдън разкритикува срещата

Бившият президент Доналд Тръмп се срещна с унгарския министър-председател Виктор Орбан в Мар-а-Лаго, с което си навлече бърз упрек от страна на президента Джо Байдън по време на предизборната кампания.

В съобщение за срещата кампанията на Тръмп съобщи, че те „се срещнаха днес в Мар-а-Лаго, за да обсъдят широк кръг от въпроси, засягащи Унгария и Съединените щати, включително първостепенното значение на силните и сигурни граници за защита на суверенитета на всяка нация“. Кампанията сподели и снимки от срещата.

Орбан, който се стреми да превърне страната си в „нелиберална държава“, като същевременно се противопоставя на разширяването на НАТО и на допълнителната помощ за Украйна, е подложен на критики за усилията си да подкопае демокрацията в Унгария чрез отслабване на съдебната система и задушаване на независимите медии. Той също така установи близки връзки с руския президент Владимир Путин.

Байдън остро разкритикува срещата на Тръмп с Орбан по време на изказване на предизборен прием в Пенсилвания, на който той наблегна на посланието си, че изборите през ноември са за свобода и демокрация.

„Знаете ли с кого се среща той днес и – долу в Мар-а-Лаго? Орбан от Унгария, който категорично заяви, че не смята, че демокрацията работи“, каза Байдън.

„Виждам бъдеще, в което защитаваме демокрацията, а не я намаляваме“, добави той.

Орбан публикува в профила си в Instagram видеоклипове, на които се появява заедно с Тръмп и бившата първа дама Мелания Тръмп в Мар-а-Лаго.

Орбан посети фондация „Херитидж“, консервативен мозъчен тръст във Вашингтон, на събитие, което беше закрито за пресата. В публикация в X след появата си там той написа: „Подкрепяме семействата, борим се с незаконната миграция и отстояваме суверенитета на нашите нации. Това е общата основа за сътрудничество между консервативните сили на Европа и САЩ“.

Орбан „е точно този тип лидер, към когото Тръмп има афинитет“, каза пред Ен Би Си Нюз Карън Донфрид, която беше помощник държавен секретар по европейските и евразийските въпроси в администрацията на Байдън, а сега е старши научен сътрудник в Центъра за наука и международни отношения „Белфер“ към Харвардския университет.

Тя отбеляза, че е много необичайно гостуващ държавен глава да пътува до САЩ и да се срещне с политически опонент на президента, без да се срещне и с висши служители в Белия дом.

При евентуална победа на Тръмп през ноември Донфрид заяви, че Орбан желае „да засили отношенията, които вече са доста добри“.

Миналия месец Тръмп публикува в социалната платформа „Truth Social“ клип, в който Орбан го хвали по време на обръщението си „За състоянието на нацията“ и подробно описва желанието си Тръмп да се върне в Белия дом. През 2022 г. Тръмп подкрепи Орбан месеци преди той да бъде преизбран за четвърти мандат.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Ердоган предложи да посредничи за мирни преговори между Русия и Украйна

Подобни статии

Back to top button