ЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Добрият сън помага за отслабване

Чудесно звучи да спим и да отслабваме, но има уловка. Учените установиха, че има връзка между качеството на съня и намаляването на телесното тегло. Но за целта ви е необходим план или най-малкото да правите нещо. Това може да е внимание към храненето или извършването на физически упражнения.
Добрият сън е много важен за поддържането не само на здравето на тялото, но и за психическото здраве. Същевременно, когато човек се лишава от сън, създава условия за появата на здравословни неразположения, включително сърдечни заболявания, диабет и депресия. Недостатъчното количество сън има за последица и появата на затлъстяване.
Ново проучване изследва ефекта от качеството на съня върху спазването на определен план за отслабване. То е представено на научните сесии по епидемиология, превенция, начин на живот и кардиометаболитно здраве, състояли се тази година и организирани от Американската фондация, посветила се на справянето със сърдечните заболявания.
В изследването участват 125 възрастни с наднормено тегло. Средната възраст е 50 години. Периодът на проучване включва 12 месеца. Наблюдават се следните показатели за качеството на съня: редовност, удовлетворение, бдителност, синхронизация, ефективност и продължителност.
Става ясно, че участниците в проучването, които са спали по-добре са били по-склонни да се придържат към планираните действия по отношение на свалянето на килограми. Така добрият сън помага за извършването на промяна в начина на живот. Също така когато човек спи добре, това позволява на мозъка да възстанови и ревизира свои връзки. Така се подобрява способността за промяна на поведението. Благодарение на почивката се осигурява повече енергия и фокус на следващия ден, което помага изпълняваните физически упражнения да са по-ефективни. Докато липсата на сън води до появата на стрес в организма. Това може да доведе до консумирането на повече храна и увеличаване на теглото.
Затова препоръчително е да се наспите добре. Ако е необходимо, могат да се вземат някои допълнителни мерки, като закупуване на удобен матрак, често проветряване на помещението и честа смяна на спалното бельо. Това ще ви помогне не само да се чувствате по-добре на другия ден, но ще бъдете по-склонни да се погрижите и за здравето си, като извършвате физически упражнения или следите за своето хранене.

Подобни статии

Back to top button