БългарияНа ФокусПоследни новини

Парламента възложи на министъра на енергетиката да предоговори споразумението с турската „Боташ“

След пререкания и взаимни обвинения между политиците, Народното събрание нареди на енергийния министър Владимир Малинов да предоговори скандалното споразумение между българското държавно газово дружество „Булгаргаз“ и турската държавна енергийна компания „Боташ“. Договорът ще бъде пратен на българската и европейската прокуратура, ДАНС и КЕВР, от които също се очаква да направят нещо по него. За отбелязване е, че Малинов, от когото сега се очаква да поправи нещата, оглавяваше дружеството „Булгартрансгаз“, което също участва в преговорите при сключването на договора.

Той беше подписан между „Булгаргаз“ и „Боташ“ в началото на 2023 г. при активното участие на тогавашното служебно правителство на президента Румен Радев. С него България получава достъп до турските терминали за втечнен газ, с което се гарантира енергийната сигурност на страната, обясняваха тогава държавният глава и неговият кабинет. Условията на държания в тайна договор предизвикаха тревога сред политическите сили и беше създадена специална анкетна комисия, която да го проучи. Днес нейният доклад беше обсъден в пленарната зала.

Договорът е с продължителност от цели 13 години. Според неговите условия „Булгаргаз“ трябва да плаща ежедневно на турската страна близо половин милион долара такса за достъпа до нейната инфраструктура, където може да се разтоварва и регазифицира до 1.840 млрд. куб. м. втечнен природен газ за България. Дължим тази фиксирана такса, която е двукратно по-висока от цената за капацитет в алтернативни терминали, независимо дали ползваме резервирания от нас капацитет в турските терминали или не. Всъщност, според обясненията на депутатите от комисията ние не можем да го ползваме при никакви обстоятелства – турските терминали приемат до 14 танкера с 1.3 млрд. куб. м. втечнен газ за България, което е половин милиард по-малко от резервирания капацитет.

Освен това, чрез договора „Боташ“ получава достъп до българската газопреносна мрежа, при това за ниска такса. Това на практика позволява на турската страна да стане доставчик на нашия пазар при изключително благоприятни условия и да бъде конкурент на „Булгаргаз“. Също така, турската компания може да разпореди да се пренасочат танкерите с газ за България към други терминали, като „Булгаргаз“ трябва да поеме допълнителните разходи.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Стефан Тафров ще води листата на ДБ за евроизборите

Подобни статии

Back to top button