МненияНа ФокусПоследни новини

Духът на национализма е изпуснат от бутилката, и то в Германия

Автор: Виктор Блъсков

Прозорецът на Овертон е идея в политиката, че в даден момент има приемливи политики и неприемливи такива в обществото. Той определя какво е крайно дясно и какво е либерално/прогресивно. Тоест, ако преди 100 години е било крайно либерално да гласуват жените, а крайно консервативно да не се ползва електричество, днес е крайно либерално мъжете да раждат, а е крайно консервативно да считаш, че има само два пола. Причината е, че прозорецът на Овертон се е изместил много силно към либералното.

Вече дясното и консервативно се връща с бясна скорост и промяната е видима в цяла Европа.

Вчера в Германия стана скандал заради видео, на което група млади германци пеят “чужденците вън, Германия за германците”. Побързаха реакции дори на канцлера Шолц, а момичето, заснело видеото, беше набързо открито, уволнено и го грози съд за нацистката проява.

Забележителното в случая е, че не става въпрос за маргинална група от обществото, която практикува ограничено своята идеология, а за младежи в баровски курорт – заможни и живеещи хубав живот. Освен това бърз преглед на социалните мрежи показва, че те получават похвала от много хора, които биха се страхували въобще да коментират случая допреди няколко години.

Реакцията на Шолц и стотиците коментари по медиите, че подобни прояви са неприемливи е малко вероятно да намалят скоростта, с която национализмът влиза в немското общество в момента. Същите медии с години наред си затварят очите за престъпления на мигранти и дори отказват да докладват случаи на тежки престъпления към млади момичета, за да не предизвикат расизъм, например.

Германците са бесни на правителство, което ги е предало и се грижи за чужди граждани повече, отколкото за тях. Макар да е рано да се говори за връщане на нацистката идеология, все повече европейци като цяло възприемат национализма и консервативното за нещо нормално.

А това, което не осъзнават Шолц и левите е, че колкото повече потискат тези настроения и се опитват да ги заметат под килима, толкова по-екстремни стават те. Ако днес се даде разумен вариант, който поставя гражданите на първо място, Европа може да се излекува и да не залита отново в крайности. Ако още години наред изкуствено се поддържа левия-либерален курс, никой от нас дори не знае до какво може да се стигне.

Духът е изпуснат от бутилката. Няма връщане. Сега идва време да се говори как може новите настроения на обществото да не достигнат до насилие. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Радев: Прекратяването на войната в Украйна няма да стане с повече оръжия и войски от НАТО

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button