На ФокусПоследни новиниСвят

САЩ заплашиха със санкции европейските банки, които още работят с Русия

Европейските банки, които все още оперират в Русия, рискуват да бъдат обект на по-строги санкции от страна на САЩ, каза министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън пред Ройтерс. Според нея става дума за кредитни институции, които извършват операции, които помагат на Русия да постигне „военните си цели“.

Йелън отказа да назове конкретни банки, като отбеляза, че санкциите ще последват само ако фактът на подобни транзакции бъде доказан. Работата на европейските финансови институции в Русия „създава много големи рискове“, добави тя.

На въпрос дали Министерството на финансите на САЩ очаква австрийската Raiffeisen Bank International (RBI) и италианската UniCredit да напуснат Русия, Йелън не отговори директно. „Смятам, че техните ръководители са ги посъветвали да бъдат изключително внимателни в това, което правят там“, каза министърът.

На 15 май стана известно, че RBI е получила писмено предупреждение от Министерството на финансите на САЩ, че достъпът на банката до американската финансова система може да бъде ограничен поради операции в Русия. След натиск от Вашингтон австрийската група се отказа от покупката на дял в Strabag на стойност 1,5 милиарда евро, който се свързваше с бизнесмена Олег Дерипаска. Банката обаче продължава да отлага отдавна обявеното си напускане на Русия и дори наема нови служители в страната, разширявайки дейността си. 

Наскоро ръководителят на RBI Йохан Щробл обеща радикално да засили процеса на закриване на бизнеса в Руската федерация през третото тримесечие на тази година. Източници на Reuters твърдят, че Министерството на финансите на САЩ е поставило подобни искания по отношение на UniCredit.

На 25 май ръководителят на Италианската централна банка Фабио Панета заяви, че републиканските банки трябва да „напуснат“ Русия, тъй като присъствието им там създава „проблеми с репутацията“. UniCredit е  втората по големина европейска банка  в Русия след RBI. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button