Джамбазки поиска дебат в ЕП за свободата на словото онлайн и блокирането на социална мрежа с милиони потребители
Ангел Джамбазки

Джамбазки поиска дебат в ЕП за свободата на словото онлайн и блокирането на социална мрежа с милиони потребители

Евродепутатът от ВМРО/ЕКР Ангел Джамбазки е поискал в ЕП да се проведе дебат на тема „Свобода на словото в САЩ“. Това се случва дни след като американският президент Доналд Тръмп бе блокиран в две от най-големите социални мрежи в света, а трета социална мрежа – Parler – бе блокирана от технологичните гиганти.

 

Българският представител в ЕП е представил предложението си за дебат в Групата на европейските конерватори и реформисти, където то е било единодушно прието. Джамбазки обаче се съмнява, че то ще стане ралност, става ясно от публикация на страницата му във Фейсбук:

 

„Дебати в ЕП може с резолюция, но само за свободата на браковете между табуретка и жираф, квоти за всяко кончина вурст, али баба и ян бибиян във всяка държавна, общинска или европейска институция или частна фирма, или за признаването на марсианско малцинство на Юпитер.

 

Иначе дебати не може да има. Какво пък толкова, поне ще се получи интересен, но и много поучителен спор. Ще лъснат доста, хм… – лица. Лица, така да се каже“, пише евродепутатът.

 

И припомня, че в пленарната зала на ЕП са били изказвани множество мнения по теми далечни на милиони километри от ЕС:

 

„Но да не забравяме и борците за световен мир, джунглите на Амазонка, демокрацията и зелената еуглена и свободата на слово от ЕК“, пише евродепутатът.

 

И публикува въпросите, които е изпратил по темата със САЩ, Доналд Тръмп и свободата на словото онлайн:

 

„- Каква е позицията на Европейската комисия относно действията на технологичните гиганти?

 

– Ще представи ли Комисията нови законодателни предложения, свързани със свободата на словото онлайн?

 

– Как Комисията ще защитава основното право на изразяване и свобода на словото на европейските граждани?

 

Трябва да отговорите на тези въпроси и да заемете позиция. Свободата на словото е човешко право. Ние, хората, чиито държави са издържали на авторитарни режими, знаем това твърде добре.“

 

А неговият личен коментар по темата е, че блокирането на Тръмп и Parler е сериозно посегателство срещу основно човешко право – свободата на словото.

 

„Станахме свидетели на съзнателното произволно решение на големи частни технологични компании да лишат Parler от платформа, с изричната цел да заглушат алтернативни възгледи. Леснотата, с която платформата, предлагаща алтернатива на Twitter и Facebook, може да бъде напълно премахната от мрежата, наистина е показателна. Подобни действия водят до голяма опасност за основите на съвременната демокрация.

 

Блокирането на сайт с милиони потребители само защото отказва да изтрие акаунтите на някои от тях разкрива реалната опасност. Други подобни платформи също биха могли да затегнат правилата си и да ограничат свободата на словото, без да толерират различни или алтернативни мнения. Логичният въпрос е дали всеки, който е нарочен за екстремист, наистина е такъв и трябва ли всеки да бъде цензуриран на база подозрения.

 

Вълната на цензура по политически причини в САЩ напомня на практиката Twitter и Facebook да бъдат блокирани от авторитарни държави по време на протести. Това са действия, присъщи на държави, които потискат своите граждани. Точно в противовес с класическия либерален възглед „Не одобрявам това, което казвате, но ще защитя до смърт вашето право да го кажете“.

 

Отделно, поведението и реакциите по темата на т.нар. „либерали“, от София до Брюксел, е истински позор. Смешен, жалък, но позор. И докато за софийските грантови либерали, които до вчера реваха за свободата на словото и клетото 111-то място, това поведение е повече от обяснимо, защото те са просто служители на заплата на чужди посолства и правят и говорят каквото им се нареди, то особено забавно е да обсъдим тази тема в пленарната зала в Брюксел“, написа Ангел Джамбазки.

 

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК