МненияНа ФокусПоследни новини

Един от най-популярните влогъри в света оценява нашата история, докато ние искаме да я изтрием

Автор: Виктор Блъсков

Един от най-популярните влогъри Бенджамин Рич, по-известен като „Bald and Bankrupt“ (на български – „Плешив и фалирал“) публикува видео за своето пътешествие в България. Какво разглежда той? Ами, останките от комунистическата архитектура, разбира се. Особено Бузлуджа, което бе ключовият момент от видеото.

Видеото е прекрасно и действително показва една по-различна перспектива на България. Моментът, в който циганите гордо заявяват, че са “циган” ми е любим – колкото и пропаганда да се опитва да им казва, че били роми, сякаш няма ефект. Да не говорим за гордостта, с която заявяват, че ще види колко красива е България. 

Докато в държавата цари болен песимизъм и омраза, през погледа на един чужденец все още живеем в една красива, мирна и прекрасна държава.

Най-интересните моменти със сигурност са свързани с комунистическата архитектура. За много от хората в България това звучи странно – ние все още пришиваме идеологията към архитектурата и виждаме старите комунистически сгради като нещо вредно и излишно. Малцина обаче си дават сметка колко важна е тази история за хора, които не са я преживяли.

Като, например, нашите деца, за които бихме могли да я запазим. 

Да бъда честен – въпросният влогър е специализиран именно в посещаването на социалистически държави и предимно разглежда точно комунистическата архитектура. Но ето – той има 4 милиона последователи, а видеото му вероятно ще бъде разгледано от милиони. Видеото му в Румъния, където посещава подобни места, има 4 милиона гледания. 

Всъщност, Бузлуджа в сайта Tripadvisor, където туристите оценяват различните паметници и интересни места из света, има висока оценка – 4,5 от 5. Като причината да не е 5 звезди е лошото състояние, което не позволява да се влезе вътре. Туристите почти единодушно смятат, че е крайно интересно място. 

Същият принцип важи и за паметниците, които станаха обект на политически кампании – дали трябва Паметникът на съветската армия или Альоша да бъдат съборени? Всъщност, това е без значение. Защото историята може да бъде запазена, дори да бъдат свалени. Дали някой ще има против това просто да бъдат преместени на място, където един влогър може да отиде и да покаже миналото ни или децата ни могат да видят и да се поучат от историята?

Също така, Альоша и ПСА са просто два паметника, които със сигурност са най-големите и съдържащи политически заряд. Дали обаче, ако ги махнем, ще спрем с тях? Дали няма да последва безсмисленото разрушаване на по-дребните паметници, строени по време на комунизма, които имат потенциал да бъдат използвани за лесна дъвка за конкретни политически партии?

Всичко това зависи само от отношението ни към историята и миналото. Крайно време е да има трезв поглед и някакъв обществен консенсус по въпроса.

В края на краищата, идеята на философа Джордж Сантаяна, че “тези, които не помнят миналото, са обречени да го повторят” е вярна, както можем да видим от много от примерите на модерното време. И днес се говори пак за цензура на свободата на словото, правят се списъци с врагове и прочее.

Архитектурата е архитектура, миналото е минало. Ако другите хора могат да я оценят, защо ние не можем?

Подобни статии

Back to top button