You are currently viewing Експерт: Ако мораториумът остане до края на март, загубите ще са за 400 млн. лева

Експерт: Ако мораториумът остане до края на март, загубите ще са за 400 млн. лева

Около 400 милиона лева може да загубят електроразпределителните дружества и електроенергийният системен оператор, ако мораториумът върху цените на тока се запази до края на март. Това прогнозира в „Денят започва“ енергийният експерт Еленко Божков.

 

Той обясни, че причината за тези загуби е, че ЕРП-тата купуват енергия за технологични разходи директно от организирания борсов пазар по най-високите цени – това са цените от платформата „Ден напред“.

 

Според него КЕВР е можел да се избегне драстичното поскъпване на тока за битовите потребители, като увеличи за тях енергията от АЕЦ „Козлодуй“.

 

След като има наложен мораториум единственият начин е да се търсят и да се дадат компенсации в тези размери- около 400 млн. лв. Тези компенсации трябва да се вземат пак от атомната централа от приходите, защото приходите там са много големи. И да се дадат на ЕСО и ЕРП-тата, обясни Божков.

 

По думите му, това вече се е случвало – след преговори със служебното правителство атомната централа е дарила на бюджета част от приходите си, които са били разпределени като компенсация на енергоинтензивните производства.

 

По този начин бизнесът беше компенсиран за големите си разходи от повишаването на цените на тока на тока, уточни енергийният експерт и допълни, че и сега се търси подобно решение.

 

Божков е категоричен, че трябва да се търси път да се ограничи износа на българска електроенергия до около 500-600 мегавата, така че през рисковите месеци – до края на февруари, да поддържаме допустими цени.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК