BulletinПоследни новиниСвят

Естония узакони еднополовите бракове

От днес еднополовите двойки в Естония могат официално да сключват брак, съобщи „Албениън пост“.

Еднополовите двойки в Естония могат да сключват брак, в исторически ход, който според хората приближава балтийската страна до скандинавските ѝ съседи.

Законът влезе в сила на 1 януари, като еднополовите двойки могат да регистрират своите заявления за брак онлайн от Нова година.

Първите заявления ще бъдат обработени и заверени на 2 февруари, като обикновено обработката на заявленията отнема от 1 до 6 месеца.

Естония стана първата бивша съветска държава, която узакони хомосексуалните бракове, когато през юни парламентът на Естония, гласува в подкрепа на равенството между половете.

Мнозинство от 55 депутати гласува за изменение на Семейния закон, а 34 депутати гласуваха против законопроекта в 101-членния парламент.

Изборната победа на министър-председателя Кая Калас през февруари, която оттогава ръководи най-прогресивното коалиционно правителство в страната, се смята за фактор, който засилва усилията за постигане на брачно равенство.

„Това е важен момент, който показва, че Естония е част от Северна Европа“, заяви Кейо Сумелт, ръководител на проекта Baltic Pride.

„За ЛГБТK+ общността това е много важно послание от страна на правителството, което показва, че най-накрая сме равноправни с останалите двойки, че сме легитимни и имаме право на същите услуги и възможности“, допълни Сумелт.

Възприемането на еднополовите бракове се промени през последните години в предимно нерелигиозната страна с население от 1,3 млн. души.

В анкета, проведена от Естонския център за правата на човека, 53% от естонците подкрепят еднополовите бракове. Преди десет години този дял е бил едва 34%.

От 2013 г., страната признава законно еднополовите граждански партньорства и съжителства.

Корпоративното спонсорство на тазгодишното издание на Baltic Pride беше рекордно високо, като най-голямата естонска телекомуникационна компания Telia, наред с още 16 други предприятия, открито финансираха фестивала.

Хомосексуалността е декриминализирана през 1991 г., когато Естония се откъсва от съветското управление. Въпреки това дискриминацията и насилието продължават да съществуват.

Срещу хомосексуалните бракове се противопоставя по-голямата част от рускоезичното население в Естония, което съставлява около една четвърт от страната.

 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Предстои да бъдат разсекретени имената на политици и милиардери, посещавали педофилския остров на Джефри Епстийн

Подобни статии

Back to top button