BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Европейската прокуратура проверява 2,5 милиарда евро от еврофондове в Гърция, които са били усвоени от само 10 компании

Европейската прокруатура проверява за измама с еврсоредства в Гърция, при които около 2,5 милиарда евро от фонда за възстановяване е бил усвоен от едва 10 компании.

Средствата са отишли за 3-те големи телекомуникационни фирми „Космоте“, „Водафон“ и „Нова“, както и 5 фирми от IT сектора и две консултантства. Офисите на фирмите са били обект на проверка от гръцкия регулатор за конкуренцията, 

Измамата представлява пореден удар по Плана за възстановяване и устойчивост, който бе въведен за възстановяване на европейската икономика след пандемията от ковид. Миналата седмица полицията арестува 20 души в Италия, Австрия, Румъния и Словакия, които са били участници в схема, целяща да източи 600 милиона евро от фонда в Италия.

България също бе обект на разследване, като два български хотела са ощетили фонда с 220 хиляди евро. Европейската прокруатура разкри, че става въпрос за кандидатстване с фалшиви документи.

Гърция е един от основните бенефициенти на фонда с проекти за близо 36 милиарда евро. Около 1/5 от тези пари са предназначени за проекти за дигитализация, като близо 600 проекта са били представени на стойност 2,5 милиарда евро – от само 10-те фирми. Гърцката комисия по конкуренцията разглежда как са били предоставени грантовете и заемите за тези проекти и дали има нарушение на закона. 

От „Водафон“ и „Нова“ са заявили, че нямат нищо против разследването и може да предоставят пълен набор от документи, с които се доказва, че проектите са напълно законни. Другите фирми са отказали да предоставят коментар на този етап. 

Друг притеснителен знак за проектите е, че за повечето от тях на стойност над 100,000 евро е имало само един кандидат и така е гарантирано спечелването от конкретната компания.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Зеленски планира унищожаването на Кримския мост

Подобни статии

Back to top button