BulletinЛюбопитноНа ФокусПоследни новини

Факти за водата, които вероятно не знаете

Водата е основната съставка в живота и дори нашите тела са предимно вода. Но колко знаем всъщност за нея и основните и свойства? Приготвихме 5 интересни факта за водата, които вероятно не знаете:

  1. Почти цялата вода на земята е в океаните – около 96,5% от водата на земята е в океаните, които покриват 71% от планетата. Във всеки един момент около 0.001% от водата е над нас в атмосферата. Ако всичката вода в облаците се излее върху земята, дъждът ще е едва 2,5 см.
  2. Повечето вода на земята е солена – едва 3,5% от водата е вода с малка концентрация на сол. Става въпрос за реки, езера, но също така и за подземни води и глетчери. Почти 68% от питейната вода на земята е под формата на лед и глетчери, а 30% е в подземните води.
  3. Водата може да е извънземна – скалната материя, която е сформирала земята, е съдържала количество вода. Но това вероятно не е цялата вода на земята днес. Кометите са предимно съставени от лед и на практика са правили редовни доставки от вода на земята. Въпреки, че надали е възможно да паднат достатъчно комети да напълнят всички океани, учените смятат, че може кометите да имат сериозен принос за океаните.
  4. Новородените бебета са почти изцяло вода – едно новородено бебе е около 78% вода. Възрастните са около 55-60% вода. Тя участва във всички процеси на тялото, тя е важна част от кръвта, помага ни да отделим отпадъците от тялото и регулира температурата на тялото. Водата дори действа като своебразен „амортисьор“ на мозъка и гръбнака.
  5. Водата има огромно значение при правенето на алкохол – за половин литър бира са нужни около 90 литра вода. Качеството и вкусът на водата са основна определяща съставка за качеството на бирата. Уискито също зависи силно от качеството на водата – поради което Шотландия има програма за опазване на чистотата на реките си, с цел произвеждане на висококачествено уиски. При ракията се използва дестилирана вода, тъй-като тя трябва да е максимално чиста за да се получи желаният ефект.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Четири големи риска, свързани с изкуствения интелект

Подобни статии

Back to top button