На ФокусПоследни новиниСвят

Фон дер Лайен: ЕС да се стяга за война

Европейците трябва да се подготвят за евентуална война и да инвестират в отбрана, казва председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. По думите є укрепването на отбранителните способности може да подобри и икономиката на ЕС.

“Всеки, който говори и действа като Путин, не иска мир, а възнамерява да продължи”, каза тя пред германската радиостанция Deutschlandfunk, цитирана от агенция РБК-Украйна.

Фон дер Лайен, която преди това оглавяваше Министерството на отбраната на Германия, подчерта важността на последователната подкрепа за Украйна и същевременно укрепване на собствената є отбранителна способност. “Ако искаме да поддържаме мира на нашия континент, тогава трябва да инвестираме в отбраната”, изтъква тя.

В същото време ръководителката на Европейската комисия, която възнамерява да се кандидатира за втори мандат като кандидат на Европейската народна партия (ЕНП), говори и за “хибридните атаки” на Русия. Тя спомена за неотдавнашното премахване на граничната маркировка на границата с Естония, използването на мигрантите като инструмент за конфронтация с ЕС, както и опитите за разделяне на европейците чрез социалните мрежи.

В интервюто Фон дер Лайен допусна сътрудничество с десните партии в Европейския парламент, но само ако те са “проевропейски настроени”. Според нея това означава да подкрепят върховенството на закона и въоръжаването на Украйна. “Критерият за мен е депутатите да са за Европа, за Украйна, т. е. против Русия”, посочва Фон дер Лайен.

Междувременно президентът на Естония Алар Карис заяви, че Русия трябва да бъде поставена на колене, а едва след това можело да се мисли за евентуални мирни преговори.

“Ще направим всичко възможно, за да поставим Русия и президента Владимир Путин на колене, тогава могат да започнат сериозни преговори за прекратяване на войната в Украйна”, каза Карис в интервю за финландското издание Yle на 25 май.
Според него значителни промени в Русия няма да се случат в близко бъдеще. “Наистина не вярвам в бързата промяна. Русия имаше шанс в началото на 90-те години, но всичко се обърка”, каза той. Смяната на Путин едва ли ще промени ситуацията, посочи Карис.

“Как точно ще стане това? Нека да покаже”, коментира говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в Телеграм, в отговор на заплашителното изявление от Талин.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Борисов: ГЕРБ е голяма партия, мога да посоча 20 премиери по-добри от Денков

Подобни статии

Прочетете също
Close
Back to top button